nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
beercycling
„...saját vizét issza vissza...”

Egyes söröket kóstolgatva bizonyára sokakban felmerült már a méltatlankodó kérdés: mi ez a húgy? Úgy tűnik, a kérdés szerte a világon sokakban megfordult; egyes sörfőzők pedig úgy döntöttek, rá is tesznek még egy lapáttal a sörfogyasztó emberiség nagy közös érzésére, és emberi vizeletet használnak fel a sörkészítés során. Víz, sör és vizelet örök körforgásában egész a dinoszauruszokig jutunk.

Horváth Krisztián | 2015. augusztus 12.
|  

Az 1971 óta megrendezésre kerülő Roskilde Fesztivál Dánia és Észak-Európa legnagyobb zenei fesztiválja: évente több mint százezer látogatót vonz. Az alig ötvenezer lakosú Roskilde esetében azonban a június végén, július elején megrendezett fesztivál komoly környezetvédelmi problémákat okoz: a fesztivált látogatók vizeletének elhelyezése és kezelése jelentős gond a kisváros életében.

Az viszonylag közismert, hogy az alkoholtartalmú italok (és így a sör is) vízhajtó hatásúak: nem csoda hát, hogy a sörfogyasztó fesztiválozók tetemes mennyiségű sör elfogyasztása után hatalmas mennyiségű vizelettel árasztják el Roskilde parkjait, utcáit, mobil vécéit. A helyzet megoldása érdekében a Dán Mezőgazdasági és Élelmiszer Tanács a 2015-ös évben vadonatúj kezdeményezéssel állt elő.

A Roskilde Fesztivál 2012-ben
A Roskilde Fesztivál 2012-ben
(Forrás: Wikimedia Commons / Bill Ebbesen / CC BY-SA 3.0)

Sörben a vizelet

A közismert népdal jóval profánabb változata szerint aki egy bizonyos folyó vizét issza, saját vizét issza vissza. Ha e verziót a Dán Mezőgazdasági és Élelmiszer Tanács talán nem is ismeri, az alapelvet, a víz körforgását minden bizonnyal igen.

Ennek megfelelően a beercycling (játékos szóösszetétel a sör és a reciklálás szavakból) néven, „pisiből pilsenit” jelszóval útjára bocsátott projekt keretében a százezernyi fesztiválózó vizeletét speciális tartályokba gyűjtik, majd a mintegy 25 ezer liter emberi vizeletet a környék farmjain termelt sörárpa öntözése során használják fel. A tervek szerint így már a 2017-es fesztiválon olyan sört szolgálhatnak fel a közönségnek, melynek elkészítéséhez a 2015-ös év fesztiválozóinak vizeletét is felhasználták: összesen 425 hordó ilyen jellegű sörre számítanak.

A szervezők egyfajta marketingfogásként a fesztivál színpadai mellett is állítanak fel a vizelet tárolására és ilyen célú felhasználására alkalmas speciális tartályokat, így reményeik szerint olyan fellépők vizeletét is sikerül „megszerezni” a projekthez, mint Pharrell Williams, Florance and the Machine vagy Paul McCartney.

Dán sörök – mi kerül a palackba?
Dán sörök – mi kerül a palackba?
(Forrás: Wikimedia Commons / Danielle Keller)

A Roskilde Fesztivál más környezetbarát megoldásokat is alkalmaz: újrahasznosított műanyagból készült poharak és telekocsi-szolgáltatás is enyhítik a környezetre háruló terheket.

A víz és vizelet örök körforgása

Vizelet és sör körforgásának ilyen felismerése azonban korántsem újkeletű dolog: egyes kérlelhetetlen sörkritikusok szerint amióta a Molson Coors 1989-ben piacra dobta a fiatalok körében igen népszerű, ám kevésbé jó minőségű Keystone Light nevű sört, létezik a sörként árusított vizelet. Bizonyára sok sörbarátnak volt hasonlóan negatív élménye más sörök elfogyasztása kapcsán is, ám ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy az ilyen jellegű megállapítások sokkal inkább személyes értékítéletet tükröznek, és kevésbé alapulnak tudományos megfigyelésen.

Korszakos kérdés: mit igyon a szomjas ember? – A Tuborg posztere 1900-ból
Korszakos kérdés: mit igyon a szomjas ember? – A Tuborg posztere 1900-ból
(Forrás: Wikimedia Commons / Erik Henningsen (1855-1930))

Ehhez képest Oregonban egy vízkezelő és -tisztító vállalat azzal állt elő, hogy a környék sörfőzdéivel közösen szennyvízből előállított ivóvízből készült sört dob piacra. Történetesen azonban Oregon állam jelenlegi törvényei nem teszik lehetővé a szennyvízből előállított víz ivóvízként történő forgalmazását – így egyelőre sör alapanyagául sem szolgálhat.

A vizelet és más testnedvek ilyen jellegű hasznosítása azonban ma már korántsem tudományos-fantasztikus ötlet. Amellett, hogy a NASA is kísérletezik egy a Frank Herbert által A Dűne című kötetben megálmodott ruhával (az angolban stillsuit, a regény magyar fordításában ’cirkoruha’), mely egyebek közt az űrhajósok vizeletét alakítja át ivóvízzé, a szennyvíz és vizelet kezelése, ivóvízként (és így söralapanyagként) való újrafelhasználása egyre fontosabb kérdés.

Végül is nem árt tudatosítani magunkban, hogy bolygónk víz- és ivóvízkészlete többé-kevésbé állandó mennyiségű. Így azon sem kell csodálkozni, hogy szinte minden egyes pohár víz, melyet ma megiszunk, egykoron már átment egy dinoszaurusz veséjén.

Források

Cutting out the middle man: Beer brewed from recycled URINE to go on sale at festival

Drinking water: Toilet to tap – get used to it!

From Festival pee to Festival beer

NASA’s stillsuit: Atlantis crew to test pee-recylcing bag

Oregon Water Treatment Company Wants to Turn Sewer Water Into Beer

Out on the piss? Danish festival recycles urine to make beer

This beer is literally made from piss

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 GéKI 2015. augusztus 12. 14:18

A legenda szerint a 70 – es években a Szolnoki Néplap - ban jelent meg az ominózus népdal profán változata, mivel tudvalévőleg a szolnokiak a mai napig is leginkább a Tisza felszíni vizeit felhasználó vízművek „termékét” fogyasztja.

Imigyen:

Ki a Tisza vizét issza

Saját vizét issza vissza.

A helyi „vízmű” korifeusai igen sértőnek találták a rigmust, és az azonnali visszavonását, és helyreigazítást követeltek az újságírótól. Aki aztán ügyesen kivágta magát:

Ki a Tisza vizét issza

Nem… a saját vizét issza vissza.

Több kérés nem jött.

1 El Vaquero 2015. augusztus 12. 10:46

A cikk és a források címe, és az első néhány bekezdés alapján azt hittem, hogy konkrétan a húgyba teszik a malátát, élesztőt és a többit.

Információ
X