nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Praat magyarul!

Ma már bárkinek lehet fonetikai laboratóriuma, akár otthonában is. Magyar nyelvű használati utasítással!

nyest.hu | 2014. október 22.
|  

A 20. század vége előtt a fonetikai mérések elvégzéséhez drága laboratóriumi felszerelésekre volt szükség, a mérési eredmények feldolgozása pedig bonyolult matematikai számításokat kellett elvégezni. A helyzet 1995-ben változott meg radikálisan, amikor Paul Boersma és David Weenink, az Amszterdami egyetem kutatói közzétették Praat (hollandul ’beszéd’) nevű számítógépes programjukat. Ennek segítségével bárki saját otthonában is végezhet fonetikai méréseket, ha rendelkezik számítógéppel és megfelelő minőségű digitalizált hangfelvételekkel.

A Praat képes hangállományok elemzésére, módosítására és létrehozására (beszédszintézis) is. Használható grafikus felülettel, de meghívható más programokból is (például nagy mennyiségű adat elemzésére). Az átlagos felhasználó számára a leglátványosabb funkciója, hogy képes megjeleníteni a beszéd spektrogramját (hangszínképét), alapfrekvenciáját (ezt érzékeljük a beszéd hangmagasságaként), intenzitását (a hangerőt), illetve a formánsokat (azokat a frekvenciákat, melyek a hang összhatását létrehozzák).

A Praat működés közben (grafikus felület)
A Praat működés közben (grafikus felület)
(Forrás: Számítógépes beszédfeldolgozás. Bevezetés a Praat program használatába)

Ami az egészben a legszebb, hogy a Praat ingyenes, és többféle operációs rendszerre ingyen is letölthető. Mi több, a közelmúltban Szekrényes Istvánnak köszönhetően online hozzáférhető magyar nyelvű használati utasítása is. Persze a programot leginkább akkor érdemes használnunk, ha a fonetikáról vannak alapvető ismereteink, és tudjuk, mit is szeretnénk kielemezni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X