nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Portrék magyarországi bevándorlókról

Magyarországi diákok előítéletességét vizsgáló szociológiai kutatás részeként hatrészes dokumentumfilm-sorozat készült el: a sorozatban fiatal bevándorlókat faggatnak élményeikről, tapasztalataikról.

MTI | 2013. március 1.
|  

Groó Diana és Török Ferenc is rendezett egy-egy epizódot a Hegyek és tengerek között című hatrészes dokumentumfilm-sorozatban, amely a magyarországi diákok előítéletességét vizsgáló szociológiai kutatás részeként készült el. A sorozat, amelyet várhatóan az országos tévéadókon is vetítenek majd, hat Magyarországon élő bevándorló portréján keresztül igyekszik elfogadóbbá tenni a nézőket – közölte a gyártó Katapult Film szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával készült sorozat alkotói abból a feltételezésből indultak ki, hogy az utóbbi időben a magyar lakosságban előítéletek jelentek meg a Magyarországon élő „idegen” eredetű népességgel szemben. A Tárkinak egy 2011-ben készült, 3000 fős véletlenszerű mintán végzett kutatása szerint a magyarok messze alulértékelik saját százalékos arányukat a nem magyarnak tartott népességgel szemben.

A 25 perces portrék kifejezetten azzal a szándékkal születtek, hogy módszertani alapját képezzék egy olyan kutatásnak, amelyet magyarországi általános és középiskolás diákok körében végeznek el. A sorozatban fiatal bevándorlókat faggatnak élményeikről, tapasztalataikról: Phuong Vietnamból érkezett közgazdász, Tamara grúz ruhatervező, Peyman iráni egyetemista és táncművész, Samira iráni nyelvtanár, Gaya örmény énekesnő, Anna pedig orosz cipőtervező.

Mint írták, a dokumentumfilm-sorozathoz kapcsolódó kutatás keretében szociológusok a filmek alapján kérdőíveket állítottak össze, amelyeket az epizódok megtekintése után kitöltetnek a diákokkal. Az 500 fiatal részvételével folyó kutatás már elindult, eredményét – hogy milyen mértékben befolyásolta a bevándorlókhoz való viszonyt a filmek megtekintése – előreláthatóan március közepén teszik közzé.

A sajtóanyagban az alkotók annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a portrék képesek az idegenekkel szembeni attitűdöket pozitív irányban befolyásolni, az esetleges előítéletek felszámolhatóak. A sorozat epizódjait Groó Diana, Török Ferenc, Gelléri Péter, Pálos György és Soós Kata rendezték, Bálint Dániel, Fischer Gábor, Kovacsics Péter, Pálos György és Trencsényi Klára fényképezték, producerei pedig Angelusz Iván és Soós Kata voltak.

A Hegyek és tengerek között epizódjai jelenleg csak a Youtube videomegosztó portálon tekinthetők meg, de – mint a közleményben írták – a közeljövőben számos helyi, közösségi televízió műsorára tűzi őket, továbbá az országos televíziós csatornákkal már tárgyalnak a sugárzásról.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X