nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Plagizált, de egyelőre doktor marad

A Bukaresti Tudományegyetem (UB) szenátusa tudomásul vette az egyetem etikai bizottságának jelentését, amely szerint Victor Ponta miniszterelnök doktori disszertációja plágiumnak minősül, de nem vonhatja vissza Victor Ponta doktori címét, mert magas rangú közhivatalnokról lévén szó ezt csak az oktatási minisztérium teheti meg – közölte szerdán Mircea Dumitru, az egyetem rektora.

MTI | 2012. szeptember 13.
|  

Az egyetem etikai bizottsága július huszadikán megállapította, hogy a miniszterelnök hosszú szövegrészeket vett át más szerzőktől 2003-ban megvédett doktori disszertációjában, amelyeket sajátjaiként tálalt dolgozatában, nem használt idézőjeleket, nem jelölte meg az átvételeket. „Ponta ezzel megsértette a tudományos kutatásban érvényes erkölcsi szabályokat, amelyek nem 2003 óta születtek, hanem évszázadok óta közismertek” – mondta Marian Popescu, a bizottság elnöke.

A UB szerdán napirendre tűzte az etikai bizottság jelentését és egy másik, három jogászból álló bizottság jelentését,  mivel Victor Ponta nemzetközi jogból doktorált.

„A szakértői testületben az UB egyik professzora és két Franciaországban élő, román származású professzor vett részt: egyikük Strasbourgban, a másik a Sorbonne-on tanít. A szenátus tudomásul vette a két jelentést: mindkét jelentés igazolta a plágium tényét” – mondta a rektor. Dumitru hozzátette: az egyetem nem tehet jogi lépéseket egy magas rangú közhivatalnok esetében, ezért hivatalos átiratban értesítik az egyetem álláspontjáról az oktatási tárcát, csatolva a plagizálást tanúsító etikai és szaktestületi jelentést.

Az oktatási minisztériumnak alárendelt Országos Etikai Tanács (CNE) korábban arra figyelmeztette az egyetemet: a magas rangú közhivatalnokok feddhetetlenségével kapcsolatos kételyek esetében csak a CNE illetékes állást foglalni, tehát az egyetem etikai bizottsága nem illetékes a miniszterelnök ügyében.

Victor Ponta többször is hangoztatta, kizárólag a CNE illetékes az ügyében. A CNE júliusban határozatban mondta ki, hogy a miniszterelnök doktori disszertációja nem minősíthető plágiumnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Sigmoid 2012. szeptember 14. 11:14

Azt hiszem ideje, hogy Magyarország diplomáciai úton mélységes köszönetét fejezze ki Romániának azért, hogy így összehasonlításban a Schmitt-botrány már teljesen nyugat-európainak és EU-kompatibilisnek látszik, és hogy most már van kire ujjal mutogatni, amikor egyesek Orbán Viktort diktátornak nevezik, hogy "nem is, mert nézd meg, na AZ OTT, na AZ a diktátor".

1 Sultanus Constantinus 2012. szeptember 14. 10:20

"Victor Ponta többször is hangoztatta, kizárólag a CNE illetékes az ügyében. A CNE júliusban határozatban mondta ki, hogy a miniszterelnök doktori disszertációja nem minősíthető plágiumnak." :D

Hogy a király törvényt sértett? Eltöröljük a törvényt!

Információ
X