nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Pillantson bele velünk a Chomsky-filmbe!

Michel Gondry animált dokumentumfilmet készített Noam Chomskyról, a modern nyelvészet talán legismertebb alakjáról.

nyest.hu | 2014. szeptember 18.
|  

Ő a 20. századi, modern nyelvészet talán legismertebb alakja. Szerinte az emberi nyelv mondathalmaz, a nyelvi képesség velünk születik, a fejünkben levő nyelvtan pedig univerzális. Eleinte formális nyelvekkel foglalkozott, eredeti szakmáját tekintve matematikus. Napjainkban inkább politikai és közéleti tevékenységével szerez magának hírnevet. Ő nem más, mint Noam Chomsky, akiről 2013-ban Michel Gondry animációs dokumentumfilmet készített.

A film alapjául egy Chomskyval készített interjúsorozat szolgál, ezt a párbeszédet illusztrálta Gondry. A mű teljes címe: Is the man who is tall happy? An animated conversation with Noam Chomsky (Boldog-e az ember, aki magas? Animált beszélgetés Noam Chomskyval). Az előzetesből pedig az is kiderül, hogy nyelvészeti, kognitív tudományi és filozófiai kérdéseket is érintenek a közéleti témák mellett...

Az interjúk szövege mellé Michel Gondry Oscar-díjas francia rendező készítette el a rajzokat, amelyek mintegy megjelenítik Chomsky gondolatait. A dokumentumfilm hivatalosan 2014 tavasza óta érhető el Európában. Mindenkinek ajánljuk, akit érdekelnek egy nagy tudós, és izgalmas gondolkodó ötletei a világ működésével kapcsolatosan.

Pillantson bele velünk a Chomsky-filmbe!
Forrás: imdb

Bővebb információ

A film oldala az IMDB-n

Így készültek az animációk – videó

Noam Chomsky weboldala

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X