nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Őszinte, kőkemény rap

Fontos dolog a politika, mindenki ügye – mégis jobb vele csak érintőlegesen foglalkozni, hiszen kényes ügy. És akkor még ott van a beskatulyázás veszélye is!

MTI | 2015. január 24.
|  

Kíméletlenül őszinte lemezt készített Funktasztikus: a hazai hiphop színtér magányos harcosa. A legjobb rapperek közé tartozó, pergő nyelvű mezőkövesdi előadó Tartsd lent! című anyaga a magyar társadalom igazságtalanságait és hiphopos kollégáit is górcső alá veszi.

„Valahol magamnak választottam ezt a szerepet. Nem érdekelnek a trendek és az, hogy mindenáron népszerű legyek. Az a célom, hogy saját erőmből és tehetségemből olyan dalokat, egységes albumokat készítsek, amelyek a műfaj gyökereihez hűek, önkifejezőek, fanyarosak és színfoltok a magyar zenei palettán” – mondta Funktasztikus (Csató Adorján) az MTI-nek.

Új lemezén Funktasztikus szinte háborút hirdet az általa hiteltelennek tartott rapperek, ahogy ő fogalmaz, a „harácsoló maszkabál” ellen, hiszen „itt a középszerű a népszerű”. Kap rendesen Eckü a Hősökből, Wolfie a Punnany Massifból, Fluor Tomi, de leginkább a szintén borsodi Majka a Funk Fundamentál (Nincs póz) című számban.

„Nekem szívügyem volt a hazai műfaj, csak egyszerűen elegem lett abból, hogy senki nem őszinte, a szemembe mosolyog és közben a hátam mögött kavar vagy telefonon fenyeget. Látok kialakult klikkesedéseket, olyan emberekből, akik anno a zene szeretete miatt kezdték el a pályát, jók voltak benne, de mára már főleg az üzlet mozgatja őket” – szögezte le Funktasztikus. A rapper kemény valóságot tár elénk szegénységről, munkanélküliségről, bűnözésről. 2012-ben megjelent legutóbbi albuma, a Táncdalok, sanzonok, melodrámák című anyaghoz képest szélesebbre nyitja a képet, előkerül az aktuálpolitika is.

„Szövegeimben mindig előfordultak politikai fricskák. A mostanit is objektív reflektációnak szántam a jelen történéseire, nem érzek semmilyen párt iránt szimpátiát. Bár szerintem fontos lenne, hogy a műfajban nagyobb hangsúlyt kapjon a politika, mert ez mindenki ügye. Mégis csak érintőlegesen foglalkozom a témával, mert ez kényes ügy, a múltat különbözően magyarázzák, könnyen beskatulyáznak és az őszinte véleménynyilvánítás kihathat akár a magánéletemre is” – hangsúlyozta Funktasztikus.

Ahogy az tőle már megszokott, a CD 19 dühös trackje között retrós hangmintákkal teremt átmenetet. Hallható Kellér Dezső, a hatvanas-hetvenes évek kabaréinak konferansziéja, Tamási Eszter tévébemondó, 25 évvel a rendszerváltás után Kádár János és Grósz Károly is feltűnik. „A Kegyetlen vakszerencse című dalban a hangminták segítségével párhuzamot tudok vonni a régi és a mai kisebbségpolitika között. Ijesztő, hogy ezek a régi beszédek mennyire aktuálisak ma is”.

A szövegek mellett a zeneszerző is általában Funktasztikus. Időnként társai is vannak, Jossa, One-AB, Csöky, Mil. Az alapok kicsit keményebbek, ütősebbek, mint korábban. „A mai hiphop világból főleg az európai előadókat kísérem figyelemmel. Amerikából szinte már csak a kilencvenes évek rapjét hallgatom”.

A lemezen két külföldi vendég szerepel. A Borsod Brooklynban Afu-Ra New York-i rapperrel nyomja, ez – a számhoz készült klippel együtt – az anyag egyik csúcsa. Afu-Rával már 2011-ben csinált egy közös dalt, a Tengeren innen, tengeren túlt.

„Dj Zefil hozta tető alá a Tengeren innen, tengeren túl klipjét, én csak egy közreműködő voltam, most Nadir segített a kapcsolattartásban. Afu-Ra nem volt Mezőkövesden és én sem voltam Brooklynban. Eredetileg úgy volt, hogy Amerikában forgatjuk le a kisfilmet, de végül nem jutott rá pénzem. A klip készítői egy greenbox segítségével New York-i környezetet varázsoltak a háttérbe, amit egy kint élő, magyar származású fotós rögzített Brooklynban” – mesélte Funktasztikus az MTI-nek.

A francia (grenoble-i) hiphop-csapat, a Contratakerz az album záró felvételében, az Újabb sanzonban hallható. „Egy közös ismerős ajánlotta nekem a srácokat. Amikor itt voltak, készítettünk egy klipet a dalhoz, ez tavasszal lesz kész”.

A Tartsd lent! borítója kikacsintás: az amerikai hiphop legendája, a Funkdoobiest debütáló albuma, az 1993-as Which Doobie U B hatását mutatja. A rajzot, amelynek előterében Funktasztikus, illetve az album két fő vendég közreműködője, a három számban is hallható Ganxsta Zolee és Big Daddy Laca látható, Mr. Zéró készítette.

A borító
A borító

Ha turné nem is, néhány lemezbemutató a nagyobb vidéki városokban lesz. „Hamarosan elkezdem a Mesék a Boldogság utcából minialbum munkálatait, ami szerintem a komor hangulat, az egyedi hangjátékok és a nehezebb témaválasztások miatt nem egy közkedvelt, tipikus rapanyag lesz” – jelezte.

Funktasztikus korábban Mr. Bustával duóban Kamikaze néven dolgozott, szólóban eddigi lemezei: Egy átlagos külvárosi történet (még Interfunk néven), Jelentések Fanyarországról (2009), Táncdalok, sanzonok, melodrámák (2012).

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X