nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Oktatási államtitkárság: bűncselekmény a szakdolgozat-vásárlás

Az oktatási államtitkárság arra kéri a felsőoktatási intézmények rektorait és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK), hogy tájékoztassák a hallgatókat arról: bűncselekményt követ el az, aki sajátjaként nyújt be más által elkészített diplomamunkát, és akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

MTI | 2011. szeptember 23.
|  

Az államtitkárság tájékoztatóját azt követően tette közzé a kormany.hu oldalon, hogy a közelmúltban több sajtótermékben jelent meg olyan hirdetés, amelyben ismeretlenek szakdolgozatok írására ajánlkoztak. Arra is volt példa, hogy álláshirdetésben toboroztak szakdolgozatírókat egyetemi hallgató „ügyfeleik” részére.

Az oktatási államtitkárság figyelmezteti a hallgatókat, hogy a hatályos felsőoktatási törvény egyértelműen kimondja: a záróvizsga részét képező szakdolgozat az oklevél megszerzéséhez szükséges ismeretek, készségek ellenőrzésének egyik formája, melyhez a jogszabály – szakonként eltérő mértékben – kreditértéket is rendel. Mind a záróvizsga teljesítése, mind az előírt kreditek megszerzése szorosan a hallgatói jogviszonyhoz kapcsolódik, így a szakdolgozat szükségképpen és kizárólag a hallgató egyéni és saját szellemi terméke lehet – olvasható a dokumentumban.

Az a hallgató, aki sajátjaként nyújt be olyan diplomamunkát, amelyet más készített, magánokirat-hamisítást követ el és akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Aki a dolgozatot megrendelésre elkészítette – és ilyen módon szándékosan segítséget nyújtott a bűncselekmény elkövetéséhez – bűnsegédként vonható felelősségre.

 

Cikkajánló

Nincs ideje megírni a szakdolgozatát, pedig sürgeti a határidő? Esetleg saját könyvet szeretne, de nem ért az íráshoz? A legegyszerűbb megoldás, ha bérírót fogad.

Mint írták, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium minden olyan esetben, amikor szakdolgozatírással kapcsolatos visszaélés a tudomására jut, kivétel nélkül feljelentést tesz az Országos Rendőr-főkapitányságnál.

Az oktatási államtitkárság kéri a felsőoktatási intézmények rektorait, valamint a HÖOK-ot, tájékoztassák a hallgatókat arról, hogy a cselekmény a büntető törvénykönyvbe ütközik, s az elkövetett csalás milyen következményekkel jár, valamint tegyenek meg minden tőlük telhetőt az ilyen bűncselekmények megelőzésére.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Fejes László (nyest.hu) 2011. szeptember 23. 12:03

@tkis: Jelelmző az is, hogy a linkelt hírben nem nevezik meg a plagizátort, pedig aligha kiskorú. Nyilván "szegény"-t óvni kell, hiszen nem tett semmi rosszat...

2 Fejes László (nyest.hu) 2011. szeptember 23. 12:01

Az a megoldás, hogy le kell csukni mindenkit, aki a plagizálásban részt vett, a témavezetőtől kezdve a bírálókon át a bizottsági tagokat is, ha bizonyítható, hogy tudtak a plágiumról, vagy ha akár csak gyanúja merült fel, és azt ignorálták. Persze érdekes helyzet lenne, ha ezt megvalósítanák, mert az egyetemek (legalábbis bizonyos tanszékek) gyakorlatilag kiürülnének, míg a börtönök ismét tele lennének értelmiségiekkel, mint az ötvenes években.

1 tkis 2011. szeptember 23. 11:49

És mi lesz a plagizálókkal? Ők saját kezűleg lopnak, őket nem fenyegeti börtön?

Amúgy szerintem ahogy eddig, eztán se lesz botránysorozat a sorozatos csalásokból, mert az egyetemeknek, főiskoláknak elemi érdeke, hogy ne keljen rossz (= "jaj, itt bántják a hallgatókat!") hírük. Ha épp nem sikerül egy-egy renitens témavezető miatt titokban tartani a csalást, akkor se kirúgják a csalót (pláne nem feljelentik), hanem adnak neki egy félév eltiltást, ami pont annyi, mintha a tanára adna elégtelent a szakdolgozatra, hisz egy év múlva ugyanúgy újból benyújt egy másik munkát, mintha épp csak bukott, és nem lopott-csalt volna.

Amikor évek kitartó munkája, több elutasító helyi és országos tudományos bizottság után egy szerencsés összetételű újabbhoz fordulás kell ahhoz, hogy egy plagizálással megszerzett doktori cím visszavonásán kezdjenek el gondolkozni, és ne a probléma automatikusan elhárításán, mintha az nem is létezne (www.mon.hu/hirek/frisshirek/cikk/plagium-miatt-visszavontak-a-doktor), akkor nem lehetnek különösebb illúzióink...

Információ
X