nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvvédelem vagy opportunizmus?

A nebraskai omaha törzs tagjai opportunizmussal vádolják a nyelvüket védő professzort: szerintük a szakember önös érdekből, pénzért teszi, amit tesz.

nyest.hu | 2010. június 28.
|  

Az omaha törzs nyelvét minden lehetséges eszközzel igyekszik megmenteni Mark Awakuni-Swetland, a Nebraskai Egyetem antropológia professzora, a törzs tagjai most mégis opportunizmussal vádolják a nyelvvédőt.

A vita érdekes, hiszen azt gondolhatnánk, hogy a törzs örül egy külső nyelvvédő segítségének. A törzs tagjai azonban éppen azt róják fel Awakuni-Swetlandnek, hogy nem tagja a törzsnek, és hogy a nyelvvédelemre megnyert alapítványi pénzeket saját céljaira használja fel – tudjuk meg a Sioux City Journal összefoglalójából. Awakuni-Swetland ezzel szemben azt állítja, az elnyert támogatásokat mindig a megjelölt célra használta fel. Eredményként hozza fel az omaha-angol szótárt, amit ő maga hozott létre.

Az omaha törzsnek ma már mindössze hatezer tagja él, és közülük is csak hatvanan, többnyire idősek beszélik a törzs eredeti nyelvét. Awakuni-Swetland munkája tehát mindenféleképpen jelentősnek számít az omaha nyelv fennmaradása szempontjából. Csak remélni tudjuk, hogy a törzs és a professzor vitája végül békésen zárul.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X