nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvtudás kell a kenyérkeresethez

Folyamatos kereslet mutatkozik az idegen nyelvet beszélő, gépiparhoz kapcsolódó végzettséggel bíró mérnökökre.

MTI | 2014. augusztus 20.
|  

Az előző havi 2,6-ról 2,5 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta júliusban Győr-Moson-Sopronban – közölte az MTI-vel kedden a megyei kormányhivatal munkaügyi központja. Az álláskeresők 5314 fős tábora csupán 61,9 százaléka az egy évvel ezelőttinek, ami akkor 4,2 százalékos rátát jelentett. A munkanélküliség az öt kirendeltség közül csak Kapuvár térségében emelkedett az elmúlt hónap során.

Az álláskeresők kétötöde középfokú végzettséggel rendelkezik Győr-Moson-Sopronban, a felsőfokú végzettségűek aránya 11, a legfeljebb az általános iskolát végzetteké 28,7 százalék, ezzel a képzetlenek aránya jelenleg a legalacsonyabb az országban – közölte a munkaügyi központ. A pályakezdők az álláskeresők 10,6 százalékát teszik két, számuk 20-szal 562-re nőtt a múlt hónap során. Ez a szám az előző év azonos időszakára kimutatottnak a fele.

A tájékoztatás szerint július folyamán 5019 álláshelyet tudtak kiközvetíteni, ezek közül 1977 volt újonnan bejelentett. A rendelkezésre álló álláshelyek száma 11,4, az új bejelentéseké 28,5 százalékos csökkenést mutatott júniushoz képest. Júliusban a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területéről érkezett be a legtöbb állásajánlat, az összes 21,6 százaléka, míg a feldolgozóiparból az állásajánlatok 20,6 százaléka származik, ezen belül a legtöbb a gépipar, a járműgyártás területéről. Ebben kiemelkedő szerepe van az Audi Hungária beruházásának és a beszállítóként hozzá kapcsolódó kis- és középvállalkozásoknak.

A múlt hónap folyamán keresettek voltak a megyében a targoncavezetők, bolti eladók, mechanikai gép-összeszerelők, hegesztők, kőművesek, mezőgazdasági foglalkozásúak, a gyümölcs- és zöldségfeldolgozók, az egyéb egyszerű építőipari foglalkozásúak, konyhai kisegítők. Emellett folyamatos kereslet mutatkozik az idegen nyelvet beszélő, gépiparhoz kapcsolódó végzettséggel bíró mérnökökre is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 El Vaquero 2014. augusztus 20. 17:04

Ez az emtéí is olyan, mint az angol tudósok, mindig rájön valamire, de sose jól. Nem nyelvtudás kell, hanem angoltudás, a nyelvtudás csak ezután jön. Nem, a kettő nem ugyanaz, vagyis az angol is idegen nyelv, de annyira kiemelkedik fontosságban, annyira eltörpít mindent, és annyira magas szinten várják el ma már mindenhol, hogy minden más nyelv eltörpül mellette a munkavállalók és az átlagember szempontjából. Nagyon ritka, ha egy adott állásnál nem angolt kérnek (hanem pl. németet vagy mást), de akkor is előny, ha angolból penge az ember.

2 Fejes László (nyest.hu) 2014. augusztus 20. 18:24

@El Vaquero: A címet én adtam, az utolsó sor alapján, ami viszont 100% MTI.

Információ
X