nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Katyń és Kaczynski
Nyelvi problémák is szerepet játszottak a lengyel repülőszerencsétlenségben

Egy tragédiára való emlékezés újabb tragédiába fulladt. A szombaton bekövetkezett repülőszerencsétlenségben feltehetőleg nemcsak a rossz légköri viszonyok és a magas rangú utasok részéről érkező nyomás, de nyelvi problémák is szerepet játszottak.

nyest.hu | 2010. április 14.
|  

A szombaton történt repülőgép-katasztrófában, amelyben 96 ember – köztük a lengyel elnök – vesztette életét, nyelvi akadály is szerepet játszhatott. A géppel utoljára kommunikáló orosz légiirányító ugyanis bevallotta, nehezen értette a pilótát, mert az „szegényesen” beszélte az oroszt. „Nehezen mentek neki a számok oroszul, így nem tudtam pontosan meghatározni a magasságukat” – idézi a légiirányító szavait a Guardian.

Marta KACZYNSKA megcsókolja édesanyja, Maria Kaczynska lengyel first lady koporsóját
Marta KACZYNSKA megcsókolja édesanyja, Maria Kaczynska lengyel first lady koporsóját
(Forrás: Pawel Supernak/MTI)

Mindazonáltal nem lehet a légi irányításra fogni a katasztrófát, hiszen onnan egyértelmű parancs érkezett: a köd miatt rendkívül rosszak a látási viszonyok, ezért más pályát kell keresni a leszállásra. A magas rangú utasok azonban feltehetőleg mindenképp időben akartak megérkezni a katyni mészárlás 70. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésre – és vesztükre – feltehetőleg igyekeztek meggyőzni a pilótát, hogy kísérelje meg a landolást. Ezt támasztja alá Leszek Miller volt szociáldemokrata miniszterelnök véleménye is: „Az elnök annyira ott akart lenni a megemlékezésen. A pilóta tudta ezt, és ezért vállalta a kockázatot – ami miatt sajnos mindent elvesztettek”.

Az eddigi vizsgálatok alapján így egyértelműen a pilóta rossz döntésének számlájára lehet írni a szerencsétlenséget, jóllehet egyre több lengyel kéri számon, vajon miért kellett ennyi illusztris közszereplőnek egyazon a gépen utaznia. A tragédiában életét vesztette az elnök Lech Kaczynski, a felesége, a hadsereg több vezetője, a jegybank első embere, és több más vezető lengyel személyiség is.

A legfrissebb hírek szerint az összes holttestet megtalálták. Az elnök temetése szombaton lesz, ezért április 17-ét Lengyelország nemzeti gyásznappá nyilvánította. Ugyanez a nap kormányszóvivői bejelentés szerint Magyarországon is gyásznap lesz. Szollár Domokos elmondta: az általános iskolákban az ötödik évfolyamtól, továbbá a szakiskolákban, a gimnáziumokban és a szakközépiskolákban április 16-án, pénteken, a tanóra keretében meg kell emlékezni a lengyel és a magyar történelem közös eseményeiről és a két nemzet együttműködéséről. Ezen kívül a gyászlobogót is fel kell vonni azokon a középületeken, ahol a nemzeti zászlót ki kell tűzni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 donkardos 2010. április 14. 10:41

Korábban itt olvastam egy érdekes cikket a fóniáról, a repülésirányítás saját nyelvéről, amit épp azért használnak, hogy az ilyen problémákat elkerüljék.

Azt hittem, hogy ha van gép, amin mindent megtesznek a biztonságért, akkor az egy kormányzati különgép. Ezek szerint ez csak illúzió.

Információ
X