nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Noszvaj és Novaj – mi a különbség?

Ha két település közel van egymáshoz, és hasonló a nevük, okkal gondolhatunk arra, hogy azonos az eredetük.

Fejes László | 2015. július 28.
|  

Noszvaj és Novaj két község a Bükk lábánál, Heves megye keleti határán. Szinte szomszédosak: gyalog Szomolyán át alig 11 km az út. Ha azonban kocsival mennénk át az egyik településről a másikra, nagy kerülőt kell tennünk: Mezőkövesden vagy Egeren át kb. 30 km az út.

Novajtól Noszvajig
Novajtól Noszvajig

A két település közelsége és a nevek hasonlósága miatt felmerülhet, hogy a két név esetleg nem véletlenül hasonlít egymásra, hanem azért, mert azonos eredetű. De mit mond erről a szakirodalom?

A két településnév eredetében azonban csak annyi párhuzamot találunk, hogy feltehetően mind a kettő puszta személynévből keletkezett.

Noszvaj esetében nagyobb a bizonytalanság, mivel feltehetően egy szláv eredetű név, a Nesvoj ([neszvoj], köznévként ’nem saját, idegen, szokatlan, furcsa’) a forrása. Ez azonban személynévként nem dokumentált, csupán a lengyel Nieswojowice [nyeszvojovice] és a cseh Nesvojovice [neszvojovice] településnevek alapján feltételezhető. Ilyen településnevek ugyanis csak személynevekből keletkeznek.

19. századi barlanglakások Noszvajon
19. századi barlanglakások Noszvajon
(Forrás: Wikimedia Commons / Ivanhoe65 / CC BY-SA 3.0)

Novaj esetében sokkal egyszerűbb a dolog. A név forrása a Nova személynév – ennek azonban semmi köze a szláv ’új’ jelentésű szóhoz, hanem a Noé név egy ómagyar kori változata. Hasonló eredete lehet a Zala megyei Nova település nevének, ám lehet, hogy ez az ószláv nova (vьsь [viszi]) ’új (falu)’ kifejezésből ered.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 MolnarErik 2015. július 28. 15:55

Az az alig 1km nekem inkább 10nek tűnik.

2 Fejes László (nyest.hu) 2015. július 28. 16:09

@MolnarErik: Elnézést, valóban kimaradt az egyik egyes. Szép is lenne, egy kilométer, de még egy falu beférne közéjük..

Információ
X