nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elvi és gyakorlati okok
Nincs többé őslakos Bangladesben

Banglades kormányzata úgy döntött, hogy kitörli az „őslakos” kifejezést minden egyes törvényből, házirendből, dokumentumból és publikációból, de még a tankönyvekből és a tantervekből is.

nyest.hu | 2011. augusztus 22.
|  

Minden törvényben és egyéb hivatalos dokumentumban az adivasi ’őslakosok’ kifejezést a khudro nritattik jonogosthi ’etnikai kisebbségek’ kifejezés fogja ezentúl helyettesíteni Banglades Alkotmányának 15. kiegészítése szerint.

Banglades a Bengáli-öböl partvidékén fekszik, államformája parlamentális köztársaság. 146,6 milliós lakosságával a Föld hetedik legnépesebb országa. Az ország hivatalos nyelve a bengáli, beszélik még az angolt. A lakosság 98 százaléka bengáli őslakos.

Idén júliusban tartottak találkozójukon a különböző minisztériumok képviselői úgy döntötték, hogy a kormány elé terjesztik módosítási javaslatukat. Azt is javasolják, hogy a nem kormányzati szervezetek beruházásait, amelyek címében szintén szerepel az őslakos kifejezés, csak akkor lehessen elfogadni, ha a javasolt kifejezésre cserélik a régi, szerintük problémásat.

A Külügyminisztérium képviselői a találkozón elmondták, hogy mindenki, aki Banglades határain belül él, őslakosnak számít. A törzsek (upajati) és az etnikai kisebbségek viszont, akik a Csittagongi Hegyi Körzetek (Chittagong Hill Tracts) területén élnek, és a 17. században érkeztek az országba, bevándorlók.  Mivel a gyarmatosító britek, szemben Amerikával és Ausztráliával, az indiai szubkontinensen nem telepedtek le, semmi értelme a lakosság bármely csoportját őslakosnak nevezni.

A változásnak gyakorlati okai is vannak. Amennyiben a Csittagongi Hegyi Körzetben élő népeket őshonosként ismernék el, egy sor nemzetközi jogszabály vonatkozna a védelmükre. Etnikai kisebbségként azonban kevesebb jog illeti meg őket.

Forrás

Indigenous Peoples Issues and Resources: Bangladesh: The Term ‘Adivasi’ To Be Removed From All The Governmental Documents

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X