nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Idill, kis nyelvi hibával
Nincs elég tanára a hivatalos nyelvnek

India Dzsammu és Kasmír államában komoly hiány van a közoktatásban a hivatalos urdu nyelv tanáraiból. Vagy talán magával a hivatalos nyelv kiválasztásával lenne gond?

nyest.hu | 2011. október 18.
|  

Dzsammu és Kasmír egyik újsága most adta hírül, hogy az állam Dzsammu tartományában 620 állami iskolájában nincs egy tanár sem, aki az állam hivatalos nyelvét oktatni tudná. Összességében 1278 urdu tanári poszt betöltetlen. A hír rosszul hangzik, de talán a hivatalos nyelv megválasztásával is gond lehet.

Dzsammu és Kasmír az egyik nemzetközileg legvitatottabb terület. A korábban egy maharadzsa által uralt területet India mind magáénak tekinti, de valóságban csak a felét tartja ellenőrzése alatt. A vitatott terület északnyugati részét Pakisztán, az északkeleti részét pedig Kína felügyeli már több mint fél évszázada.

Az India által kormányozott rész három tartományra oszlik, melyek etnikailag, nyelvileg és vallásilag is nagyon különböznek. Kasmír szinte teljes lakossága muszlim és kasmíri anyanyelvű. Ezzel szemben Dzsammuban a fő nyelv a dogri, a lakosság 65 százaléka hindu, és csak 30 százalék muszlim. Bár a kasmíri és a dogri is az indoárja nyelvek közé tartozik, de a nyelvcsalád két eltérő ágához.

A harmadik tartomány Ladakh, területre ugyan a legnagyobb, de a zord magashegyi éghajlata miatt lakosságának mérete elenyésző a másik két sokmilliós tartományhoz képest. Itt a 270 ezer ladakhi nagyjából fele buddhista és fele muszlim, de az első nyelv mindkét csoportnál a tibeti nyelv ladakhi változata. (A két nyelv ma már nem kölcsönösen érthető.)

Kasmír és Dzsammu nyelvei. (nagyítható)
Kasmír és Dzsammu nyelvei. (nagyítható)

A fenti nyelvi eloszlás ellenére Dzsammu és Kasmír állam egyetlen hivatalos nyelve az urdu. Az urdu a hindivel kölcsönösen érthető, főleg muszlimok által használt nyelv, melyben sok a perzsa és arab eredetű szó, és egy módosított perzsa-arab írással írják. A (hindi-)urdu az indoárja nyelveknek a kasmíritől és dogritól is éltérő középső ágában tartozik. Mivel az urdu alapvetően az iszlám valláshoz kapcsolódik, így már nem is annyira meglepő, hogy a hindu többségű Dzsammuban miért is nincs túlkínálat az urdu nyelvtanárokból. Az egész állam ugyan kétharmados muszlim többségű, de hasznos lenne, ha a helyi lakosság két legfontosabb anyanyelve, a kasmíri és a dogri is hivatalos státuszt kaphatna. Ahogy egészen egyedi módon azt is sikerül az államban megoldani, hogy két főváros legyen – nyáron a kasmíri Srinagar, míg a télen Dzsammu városa.

Kasmíri idill, kis nyelvi hibával...
Kasmíri idill, kis nyelvi hibával...
(Forrás: wikimedia commons / babasteve (CC BY 2.0) )

Forrás

Kashmir Dispatch: No teachers for official language!

Independent Kashmir: Distribution of Languages

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X