nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Német könyvdíjra jelölték a vajdasági írónő könyvét

Melinda Nadj Abonji Galambok röppennek fel címet viselő regényét beválogatták az idei Német Könyvdíj húsz legjobb díjvárományosa közé.

nyest.hu | 2010. szeptember 7.
|  

Német könyvdíjra jelölték a vajdasági Becséről származó, jelenleg Svájcban élő írónő, Melinda Nadj Abonji regényét. A „Tauben fliegen auf” (Galambok röppennek fel) című könyv felkerült az úgynevezett hosszú listára (longlist), vagyis bekerült a húsz legjobb díjvárományos közé. A zsűri a húsz esélyes közül hatot nevez a rövid listára (shortlistre), majd ezek közül a nyertes művet október 4-én, a Frankfurti Könyvvásár megnyitójának napján hirdetik ki.

A zenészként is alkotó írónő Zürichben hallgatott germanisztikát és történelmet. Íróként 2004-ben debütált az „Im Schaufenster im Frühling” (Tavasszal a kirakatban) című regényével, amit számos díjjal tüntettek ki. A szerzővel mostani jelölése kapcsán 2010. szeptember 9., 18.00 órakor beszélgetést tartanak a Goethe Intézetben (német nyelvű tolmácsolással). Részleteket az Intézet honlapján olvashatnak.

A Galambok röppennek fel Nomi és Ildikó történetét idézi fel, akiket Vajdaságban élő nagymamájuk nevel. Egészen addig, amíg el nem jön értük Móric bácsi, és bőröndöstől, uzsonnástól be nem pakolja a két lányt piros moszkvicsába, hogy meg se álljon velük egészen Svájcig, ahol a szüleik élnek. A történet a gyerekek svájci élményeit meséli el. „A Balkánról érkező, hazátlan család emberséges története az egyik oldalon, kristálytiszta nyelv a másikon: ellenállhatatlan ellentmondás” – írja a Berner Zeitung kritikusa.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X