nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem tudnak nyelveket a magyar álláskeresők

A magyar álláskeresők közel harmada egyetlen idegen nyelvet sem beszél, akik pedig mégis, azok főként angolul és németül tudnak - közölte a workania.hu internetes állásportál legutóbbi kutatásának eredményeit az MTI-vel.

MTI | 2011. december 27.
|  

A felmérésből kiderül, hogy az önéletrajzokban leggyakrabban szereplő idegen nyelv az angol, amelyet az álláskeresők negyede ismer valamilyen szinten. A német a második 15 százalékkal, bármely más nyelv beleértve az egyébként népszerű francia, olasz vagy spanyol nyelvet is csupán az önéletrajzok 1, vagy annál kisebb százalékában szerepel.

A nyelvtudás szintjét is figyelembe véve a legtöbben (9 százalék) alapfokon beszélnek angolul, 7 százaléka a nyelvtudással rendelkező álláskeresőknek középfokon beszéli az angolt, majd a német alapfok következik 6 százalékkal.

A felsőfokú angol az álláskeresők 1,4 százalékánál, a német pedig 0,6 százalékánál szerepel, és ennyien beszélnek franciául is alapfokon. Az orosz és olasz alapokat az álláskeresők 0,4 százaléka jelölte be a Workania összesítése szerint.

Ami az elvárásokat illeti: az álláshirdetések 35 százalékában szerepel valamilyen nyelvtudás elvárásként. Itt is az angol a leggyakoribb, a nyelvtudást elváró álláshirdetések kétharmadában ez a nyelv szerepel. A német a valamilyen nyelvtudást igénylő álláshirdetések 15 százalékában szerepel, majd a francia következik 3 százalékkal. A megjelölt igények 14 százalékában angol középfokot kérnek a munkaadók, 5 százalékában angol felsőfok, 3 százalékában pedig a német haladószint szerepel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X