nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Modern kínai nyelvkönyv készült a magyar középiskolásoknak

Magyar középiskolásokra szabva készült az a modern kínai nyelvkönyv, amelynek leckéi már nem a partizánháborúról, Lenin elvtárs nagykabátjáról szólnak, hanem a mai fiatalokat foglalkoztató mindennapi témákat dolgozzák föl.

MTI | 2011. június 17.
|  

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE)  Konfuciusz Intézet Kínai nyelvkönyv magyaroknak című kiadványát az Európai Konfuciusz Intézetek III. konferenciájához igazítva csütörtökön mutatták be a nagyközönségnek.

„Ez az első olyan tankönyv amelyet magyar tanárok pekingi szakértők segítségével készítettek” – mondta Hamar Imre a tankönyv főszerkesztője, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatója.

Az új kínai nyelvkönyv egy négy kötetből álló sorozattá áll majd össze, amelyet a középiskolai nyelvoktatás igényeihez igazodva írtak. A csütörtökön bemutatott első könyv összesen 206 írásjegyet tartalmaz, azaz lefedi a hatfokozatú kínai szintfelmérő vizsga (HSK) első szintjének követelményét.

A szerkesztők a 15 lecke anyagát egy tanévre, 120 tanórára bontva tervezték. Az első öt lecke során a tanulók megismerhetik a kínai fonetika sajátosságait, a hangsúlyokat és a hangkészletet. A gyakorlást pedig nyelvtörőkkel, mondókákkal, versekkel és énekekkel teszik élvezetesebbé. A kötethez multimédiás oktatólemez és tanári kézikönyv is tartozik.

Az írásjegyek  elsajátítását, logikai felépítésének megértését segítik a Csodálatos írásjegyek című részben szereplő írástörténeti leírások. A leckék utolsó részeiben az olvasók hasznos ismereteket találhatnak Kínáról, a kínai emberek mindennapjairól. Ezek a fejezetek szerves részeit képezik a nyelvtanulásnak, hiszen a kínai nyelv a kínai kultúra ismerete nélkül nem sajátítható el.

A kelet-közép-európai országok közül elsőként Magyarország kapta meg az Európai Konfuciusz Intézetek konferenciájának szervezési jogát a Kínai Nyelvoktatási Tanács döntése alapján.

Az ELTE Bölcsészettudományi Karának (BTK) Múzeum körúti campusán működő ELTE Konfuciusz Intézet (EKI) sikerét jelzi, hogy 2006-ban történt megalapítása óta több mint 4000-en tanultak kínaiul az intézet kurzusain.

Országszerte jelenleg 8 egyetemen és főiskolán, illetve 12 gimnáziumban tanítanak ingyen az EKI tanárai.

A Madách Imre Gimnáziumban szeptembertől másodikként választható idegen nyelv lesz a kínai. Idén júniusban pedig már két diák ezt a nyelvet választotta érettségi tantárgynak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X