nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindössze 160-szor kell elismételni egy szót

Az emberi agy kevesebb mint negyedóra alatt képes megtanulni egy új szót - idézte szerdán brit idegtudósok megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk/science).

MTI | 2010. december 21.
|  

A nyelvtanulással szemben felhozott kifogások egy részét leromboló eredmények szerint összesen annyit kell tennie valakinek, hogy az adott idő alatt 160-szor meghallgatja a szót. A cambridge-i kutatók szerint ennyi idő alatt az agyban az idegsejtek létrehoznak egy teljesen új hálózatot, amely speciálisan az adott szót rögzíti.

A kutatók 16 egészséges önkéntes agyi aktivitását követték nyomon a résztvevők fején elhelyezett elektródák segítségével. Először ismerős szavakat hallgattak a tesztalanyok, miközben a készülékkel rögzítették agyi aktivitásukat. Ezt követően egy ismeretlen szót hallgattak meg újra és újra, anélkül, hogy el kellett volna ismételniük.

Agyuk eleinte keményen dolgozott, hogy felismerje az új szót, ám 14 percen át lejátszott 160 ismétlés után az új memórialenyomatok „gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek" voltak a már ismert szavak lenyomataitól. A kutatók szerint ez egyúttal azt is mutatja, hogy a nyelv gyakorlása igen fontos. Mint hozzátették, a hallott szavak elismétlése „vélhetően kiterjesztené a neurális hálózatokat" az agy beszéddel foglalkozó területeire is.

A brit orvosi kutatási tanács, az MRC cambridge-i kutatóinak azonban a cikk szerint nem az volt az elsődleges célja, hogy turistáknak segítsen franciául tanulni, hanem afáziás emberek új megközelítésű terápiáját kívánják kidolgozni. Az afázia beszédzavart, a gondolatok kifejezésének vagy más beszéde megértésének képtelenségét jelenti valamely agyi történést, például szélütést követően. A kutatók szerint eredményeik arra utalnak, hogy gyorsabb rehabilitációt lehetne elérni szélütött vagy agysérült embereknél, ha a kezelés az agy azon képességét célozná meg, hogy ezeket a memórialenyomatokat gyorsan meg tudja alkotni.

A tanulmányt részletesen a Journal of Neuroscience című szakfolyóirat szerdán ismertette.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X