nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Minden, amit tudni kell a fizikai Nobel-díjról

Tudja Ön, hogy hány női fizikus kapott már Nobel-díjat? És hogy ki volt a legfiatalabb díjazott? A közelgő díjátadó alkalmából a díjjal kapcsolatos érdekességekből válogattunk.

nyest.hu | 2013. október 4.
|  

1895 november 25-én svéd kémikus és feltaláló, Alfred Nobel rögzítette végrendeletében, hogy vagyonának kamatait  az általa alapított díj, a Nobel-díj finanszírozására kell fordítani. A díjat és a támogatást annak a kutatónak szánta, aki egy adott tudományterületen a legkiemelkedőbb felfedezést tette. Összeállításunkban a fizikai Nobel-díj érdekességeivel foglalkozunk.

A fiatal Alfred Nobel (1833-1896)
A fiatal Alfred Nobel (1833-1896)
(Forrás: nobelprize.org)

1. Mikor adják át?

Hogy melyik fizikus kapja a Nobel-díjat, minden évben októberben jelentik be Stockholmban. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia Fizikusi Bizottsága a bejelentés napján többségi szavazással dönt a nyertesről, majd egy sajtókonferencián nyilvánosságra hozzák az új Nobel-díjas fizikus nevét.  Idén a bejelentés dátuma október 8-a, kedd lesz.

2. A fizikai Nobel-díjak száma

1901 óta 106 fizikai Nobel-díjat osztottak ki. Hat évben nem osztottak díjakat, ugyanis, ha a számba jöhető munkák közül egyiket sem találják megfelelőnek a díjazásra, a díjat nem osztják ki, a vele járó összeget pedig átviszik a következő évre. Az első és második világháború alatt kevesebb Nobel-díjat osztottak.

3. Átlag életkor

A fizikai Nobel-díjasok átlag életkora 55 év. Lawrence Bragg volt a legfiatalabb, mindössze 25 éves, amikor kitüntették apjával közösen röngtenkrisztallográfiai kutatásaikért.

4. Nők

193 fizikai Nobel-díjat nyert tudósból mindössze 2 nő. Az egyik Marie Curie lengyel származású francia fizikus és kémikus volt, ő kétszer is részesült a kitüntetésben. Először 1903-ban férjével Pierre Curie-val és Henri Becquerellel együtt a radioaktív sugárzás kutatásáért. Curie másodszor, 1911-ben kémiai Nobel-díjat kapott a rádium és a polónium felfedezéséért. A második fizikai Nobel-díjas nő Maria Goeppert Mayer a héjmodell kutatásáért 1963-ban Wigner Jenővel és J. Hans D. Jensennel együtt kapta meg a kitüntetést. 

Marie Curie
Marie Curie
(Forrás: nobelprize.org)

5. A Nobel-medál

A fizikusoknak járó Nobel-medált a svéd szobrász, Erik Lindberg tervezte. A medálon Isis istennő látható bőségszaruval a kezében, az ő arcát takaró fátylat a tudomány szelleme emeli fel.

6. a Nobel-díj összege

A 2013-as Nobel-díj összege díjanként 8 millió svéd korona (kb. 266 millió forint) lesz.

Forrás

Facts on the Nobel Prize in Physics

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X