nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Minden, amit a 2015-ös érettségiről tudni lehet

Az érettségi vizsga szabályai, követelményei nem változtak az előző, 2014 őszi érettségi időszakhoz képest, módosult azonban az érettségi vizsgán választható vizsgatárgyak köre.

MTI | 2015. május 3.
|  

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődnek az idei érettségi vizsgák, június 26-ig 1172 helyszínen mintegy 115 300 diák ad számot tudásáról – közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel. Az emelt szintű vizsgák száma 3 százalékkal nőtt, a szabályok és követelmények az előző vizsgák óta nem változtak, de módosult a választható tárgyak köre. A mostani a 22. vizsgaidőszak a 2005-ben bevezetett új rendszerben, az érettségizők közül több mint 79 ezer végzős középiskolás szerezhet érettségi bizonyítványt. Rajtuk kívül még – a vizsgarendszer által nyújtott lehetőségekkel élve – mintegy 36 300 diák tesz legalább egy vizsgatárgyból valamilyen fajta érettségit.

A hivatal tájékoztatása szerint a matúra 3327 érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlik majd. A vizsgaidőszak kezdete május 4-e, a vége pedig június 26-a, amely a középszintű szóbelik utolsó vizsganapja. Az írásbelik május 4-étől május 26-áig tartanak. Az emelt szintű szóbelik kezdete június 4., a vége június 11., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka június 15-26.

A diákok együttesen mintegy 425 700 vizsgát tesznek le. Érettségi bizonyítványukba és tanúsítványukba további 44 130 érettségi vizsgaeredmény kerül a már előzőleg megszerzett vizsgaeredményeik alapján – jelezték. A mintegy 425 700 vizsgából 42 400 vizsga emelt szintű, 383 300 pedig középszintű vizsga.

Az emelt szintű vizsgák száma a tavalyihoz képest több mint 1200-zal, 3 százalékkal nőtt. A hivatal szerint ez a növekedés is – az előző években tapasztalható folyamatos emelkedés után – tükrözi a felsőoktatási felvételi feltételeinek változásait, az ott elvárt magasabb követelményeket. A diákok választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban – az idegen nyelven letett vizsgatárgyakat külön számolva – 157 tárgyból lesz középszintű és 77 tárgyból emelt szintű érettségi vizsga. Emlékeztettek: immár ötödik éve emelt szintű vizsgát csak azokból a vizsgatárgyakból lehet tenni, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők.

Ebben a vizsgaidőszakban is élhetnek a jelentkezők a 7 vizsgafajta mindegyikével, a megfelelő feltételek megléte esetén a rendes, az előre hozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével. A vizsgafajták közül természetesen a legtöbb a „rendes” érettségi, ezek száma mintegy 377 300, az összes vizsga 89 százaléka. A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok 21 900 előre hozott vizsgát tesznek le az idén tavasszal (ez a vizsgák 5 százaléka). A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők a tavalyinál 2400-zal több, csaknem 13 700 ismétlő vagy kiegészítő érettségit tesznek le (ez a vizsgák több mint 3 százaléka). Az emelt szintű vizsgák számának jelentős növekedéséhez hozzájárult a több mint 8500 szintemelő vizsga is, amelyek esetében az adott vizsgatárgyból az érettségizők már rendelkeznek középszintű vizsgaeredménnyel, és most, felsőoktatási felvételijük érdekében a magasabb szinten is megmérettetik magukat.

Az érettségi vizsga szabályai, követelményei nem változtak az előző, 2014 őszi érettségi időszakhoz képest. Módosult azonban az érettségi vizsgán választható vizsgatárgyak köre: akkreditált érettségi tárgyakból a 2014/2015-ös tanév október-novemberi vizsgaidőszakban lehetett utoljára érettségi vizsgát tenni. Központilag kiadott követelmények alapján szerveződnek május-júniusban a pszichológia vizsgatárgy vizsgái, amelyből a mostani vizsgaidőszakában lehet először választható közismereti vizsgatárgyként érettségi vizsgát tenni.

Az érettségi vizsgák jogszabályban rögzített időpontjai megtalálhatók az Oktatási Hivatal honlapján, a köznevelés/érettségi vizsgák/aktuális vizsgaidőszak: 2015. május-június menüpontban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X