nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Milyen agyterületekhez köthető a kreativitás?

Honnan ered az emberi kreativitás és képzelőerő? – Tudósok, most úgy tűnik, nyomára bukkantak.

nyest.hu | 2013. szeptember 24.
|  

A filozófusok és a természettudósok már régóta gondolkodnak arról, hogy honnan származik az emberi képzelőerő. Mi teszi az embert képessé arra, hogy műalkotásokat hozzon létre, hogy új eszközöket találjon fel vagy hogy tudományos felfedezéseket tegyen? – Dartmouth-i tudósok most választ találtak a kérdésre, számolt be a Science Daily.

Tanulmányuk szerint az emberi kreativitás és képzelőerő egy kiterjedt neurális hálózatnak köszönhető, egy „mentális munkaterületnek”, amely tudatosan képes képek, szimbólumok, ötletek és elméletek kezelésére. Ennek köszönhető, hogy az ember képes egyetlen dologra olyan mértékben koncentrálni, hogy megoldjon komplex problémákat és hogy új ötletekkel álljon elő.

„Az eredményeink közelebb vezetnek annak megértéséhez, hogy mi különbözteti meg az embert a többi fajtól. Hogy az agyunkban egy speciális szerveződés egyfajta belső játszóteret hoz létre nekünk, amely lehetővé teszi, hogy szabadon és kreatívan gondolkodjunk” – fogalmazza meg kutatásuk tanulságait Alex Schlegel. „Ezen terület működésének a megértése pedig közelebb visz minket kreativitás modellezéséhez, és így ahhoz, hogy akár azt majd gépekkel is utánozni tudjuk.”

Milyen agyterületekhez köthető a kreativitás?
Forrás: Wikipédia

A kutatók korábban is feltételezték, hogy az emberi képzelőerőhöz egy igen kiterjedt neurális hálózatra van szükség, ennek vizsgálata azonban igen nehézkes volt, mivel az egyes agyterületek működését általában izolálva térképezték fel. A mostani vizsgálatban a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan manipulálja az agy a mentális képeket. – Például hogyan képzelünk egy bikafejű poszméhet: egy teljesen új képet, amit az agyunk hoz létre két ismert képből úgy, hogy csak a „belső szemeinkkel” látjuk, valójában azonban nem.

A kísérletben 15 résztvevőnek kellett elképzelni különböző absztrakt formákat, majd ezután ezeket kellett összekombinálniuk úgy, hogy még összetettebb formákat hoznak létre, illetve ezeket kellett kisebb részekre bontaniuk. A tevékenység közben a kutatók az agyi aktivitásról fMRI vizsgálatot készítettek, és azt találták, hogy igen kiterjedt kérgi és kéreg alatti területek voltak aktívak a képek manipulálása közben. Ez a kiterjedt terület lenne tehát a tudósok szerint az a mentális munkaterület, amely a tudatos folyamatokat és a nagyon rugalmas kognitív képességeket lehetővé teszi az ember számára.

Forrás

How and Where Imagination Occurs in Human Brains

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sigmoid 2013. szeptember 24. 21:18

Akkor pedig közlöm a cikk bullshitmentesített kivonatát:

Tudósok rohadt sok pénzen kimutatták, hogy aki komplex dolgokat képzel el, annak az agyában komplex, kiterjedt aktivitás mérhető.

...amit természetesen, mert nagyon komplex és nagyon kiterjedt, egyáltalán nem értenek. De szebb mint az augusztus huszadiki tüzijáték úgyhogy megérte.

Információ
X