nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mikroblogok a korrupció ellen

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) szerint több mint másfélszáz korrupciós esetre segítettek fényt deríteni a kínai szociális platformok és mikroblogok, a Zsenmin Zsipao központi pártlap szerint ugyanakkor pletyka az ott keringő összes információ harmada.

MTI | 2013. június 27.
|  

A CASS friss, az internetes média fejlődéséről szóló éves jelentésében a szociális platformok, blogok, mikroblogok szerepének jelentőségét emeli ki. A növekvő számú kínai internetező közösség aktivitásának köszönhetően 2010 és 2012 között 156 korrupciós esetre derült fény a kelet-ázsiai országban, ezek közül több tucat magas beosztású párthivatalnokokat, állami alkalmazottakat érintett, sok esetben százmillió jüanos nagyságrendű volt a visszaélés mértéke. A korrupciós ügyeken túl hivatali visszaélésre, illegális ingatlanvásárlásokra, házasságon kívüli kapcsolatokra is gyakran bukkantak az élelmes internetezők, akik a kormány által tavaly ősszel meghirdetett korrupcióellenes kampányát követően szinte „sportot űznek” a bűnösök felkutatásából.

A korrupciós ügyeket illetően a hagyományos médiánál is sokkal hatékonyabb munkát végeztek a világhálóra csatlakozók – írja tanulmányában az akadémia. Ennek is betudható, hogy – amint arra a Zsenmin Zsipao egy év eleji felmérése rámutat – a hivatalnokok több mint fele tart a mikroblogok erejétől. A CASS jelentése ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet: a szociális platformokon terjedő információ annak irányíthatatlansága miatt káros is lehet, a pletykák és rosszindulatú hírek terjesztése komoly mértékben ronthatja egy-egy ártatlan ember megítélését.

A Zsenmin Zsipao terjedelmes cikkben foglalkozott a kínai mikroblogok fejlődésével, hangsúlyozva azok közvélemény-formáló szerepét. A lap statisztikái szerint a mikroblogokon megtárgyalt esetek egyharmada mindennapi élettel kapcsolatos kérdéseket érintett, a korrupciós ügyek ugyanakkor másodikak a sorban: az összes bejegyzés egyötödét ezzel kapcsolatos vélemények tették ki a tavalyi év során. Az újság által végzett felmérés szerint ugyanakkor a mikroblog-bejegyzésekkel óvatosan kell bánni, az összes platformon terjedő hír akár egyharmada is pletyka lehet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X