nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
három(,?) egészségüggyel kapcsolatos téma
Mi mennyi?

Olvasónk vesszőhasználati kérdéssel fordult hozzánk.

Fejes László | 2014. március 17.
|  

Róbert nevű olvasónk helyesírási kérdéssel keresett meg minket:

Melyik mondat a helyes, és miért?

1. A szervezők által ajánlott három egészségüggyel kapcsolatos téma közül a rákkutatásra esett a választás.

2. A szervezők által ajánlott három, egészségüggyel kapcsolatos téma közül a rákkutatásra esett a választás.

A kérdés megválaszolása könnyű, indoklása viszont nehezebb. Ezzel kapcsolatban ugyanis a helyesírási szabályzat nem tartalmaz szabályt. Közel áll hozzá a 247 a) pont:

Az egymásnak mellérendelt, külön-külön hangsúlyozott azonos szerepű mondatrészek (s az ilyenekből alakult felsorolások tagjai) közé vesszőt teszünk, ha kötőszó nélkül következnek egymás után: Az Ér nagy, álmos, furcsa árok / Pocsolyás víz, sás, káka lakják. Szeretett volna valami szépet, újat alkotni. Stb.

Ebben az esetben azonban a két mondatrész, a három, illetve az egészségüggyel kapcsolatos nem azonos szerepűek: az iskolai nyelvtan terminusaival élve az előbbi mennyiségjelző, az utóbbi minőségjelző. Picit többre megyünk akkor, ha a 249. a) szabályt vizsgáljuk:

Az egymás után kötőszó nélkül következő egynemű jelzők és egynemű határozók közé nem teszünk vesszőt akkor, ha alárendelő viszonyban vannak egymással: Fehér bottal a kezében egy fekete szemüveges férfi jött vele szemben. Ma reggel nagy eső esett. Az országban mindenütt jó termés ígérkezik. Stb.

Fekete szemüveges férfi
Fekete szemüveges férfi
(Forrás: Wikimedia Commons / Rebecca Turner / GNU-FDL 1.2)

A mi esetünkhöz legközelebb a fekete szemüveges férfi áll: itt ugyanis a szemüveges a férfi minőségjelzője, a fekete viszont a szemüveg(es)é. Ha azt olvasnánk, hogy fekete, szemüveges férfi, akkor azt úgy értelmeznénk, hogy a fekete nem a szemüveg(es) jelzője, hanem a férfié.

A három egészségüggyel kapcsolatos téma szerkezetben ugyan nem két minőségjelző, hanem egy mennyiség- és egy minőségjelző van, de ha nem írunk vesszőt, akkor az úgy értelmezhető, hogy a három az egészségügy jelzője. A gyakorlatban ennél a mondatnál ez azért kisebb gond, mert az egészségügy nem megszámlálható, ám ha összevetjük a három üggyel kapcsolatos téma szerkezettel, akkor világos, hogy ez az írásmód miért nem jó (legalábbis ha három témáról, és nem három ügyről van szó). Ezzel szemben a három, (az/egy) üggyel kapcsolatos téma már egyértelmű.

Ebben az esetben tehát a vesszős megoldás a helyes: A szervezők által ajánlott három, egészségüggyel kapcsolatos téma közül a rákkutatásra esett a választás. A helyesírási probléma egyébként szórendi módosítással könnyen áthidalható: A szervezők által ajánlott  egészségüggyel kapcsolatos három téma közül a rákkutatásra esett a választás. Itt, mivel a mennyiségjelzőnek nem lehet minőségjelzője, a szerkezet nem érthető félre, ezért nem is kell vessző (és szóban sem tartunk szünetet).

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Dani11 2014. március 17. 13:39

Nekem a legutóbb azt a mondatot kellett leírnom: "Nem tudom, hogy MA-s-e" (azaz nem tudom, hogy mesterszakos hallgató-e). Elég hülyén néz ki így leírva, de gondolom, ez a helyes forma.

2 Avatar 2014. március 19. 17:29

"Újabb Baudelaire-t ábrázoló fotó került elő?"

maimanohaz.blog.hu/2014/03/19/ujabb_baudelaire-t_abrazolo_foto_kerul

Volt egy régebbi Baudelaire, meg egy újabb, és ez utóbbiról került elő most fotó? ;)

Vagy ez vessző nélkül helyes, mert az "újabb" az egész "Baudelaire-t ábrázoló fotó" szerkezetnek a jelzője, nem csupán a fotóé?

Információ
X