nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi jellemzi a kivándorló generációt?

Egy felmérés szerint a magyar 16–33 évesek nagy hajlandóságot mutatnak a kivándorlásra, de a célország értékrendjével nem mindig tudnak azonosulni.

nyest.hu | 2014. február 19.
|  

A European Social Survey (Európai Társadalmi Felmérés) nemrégiben nyilvánosságra hozott adatai alapján egy, az ELTE Társadalomtudományi Karának Módszertani Kutatóközpontjában végzett vizsgálat azt vizsgálta, hogy a Magyarországon legnagyobb kivándorlási hajlandóságot mutató Y generáció (azaz az 1981 és 1998 között születettek) értékrendje mennyire tér el a kivándorlás főbb európai célországaiban élők értékrendjétől – olvasható az elte.hu-n.

A ma 16–33 évesek csoportjára vonatkozó adatok szerint az ország elhagyása mellett döntő fiatalok – egyéb nehézségek mellett –, a magyartól esetenként jelentősen eltérő értékrenddel szembesülhetnek, ami nemcsak a beilleszkedést, hanem az ottani életüket is megnehezítheti. A célországokra jellemző újítókedv vonzó a magyar fiatalok számára, mivel az újdonságra való nyitottság tekintetében nem térnek el az ott élőktől. Úgy tűnik, hogy a magyar fiatalok összességében Hollandiában érzik magukat a legjobban és Spanyolország értékrendje áll a legtávolabb tőlük. Az értékrend alapján a kortársak körében egy átlagos magyar Y generációba tartozó fiatal Nagy-Britanniában érezheti magát a legotthonosabban.

A célországok Y generációjával összevetve viszont a magyar fiatalok sokkal fontosabbnak tartják az egyéni ambíciókat, mint a szolidaritást, és külföldi kortársaikkal összevetve már újítókedvben is lemaradnak mögöttük. Ebben sokkal jobban hasonlítanak a többi volt szocialista ország Y generációjába tartozókhoz.

Nagyításhoz kattintson a képre!
Nagyításhoz kattintson a képre!
(Forrás: Facebook)

A kutatók úgynevezett Schwartz-értékskálát használtak, amely két fő szempontrendszer mentén méri az emberekre jellemző alapértékeket: az egyik az egyéni ambíció és az szolidaritás skálája, amelyben az egyéni ambícióhoz kapcsolódó értékek, mint például a hatalom és a teljesítmény fontosságát nézik a szolidaritáshoz kapcsolódó értékekhez képest, mint amilyen a jóindulat vagy az univerzalizmus. A másik értékcsoport az újítókedv és az értékőrzés közötti tengely, amelynél az újítással kapcsolatos értékeket, mint például az önállóság vagy a kockázatvállalás, hasonlították az értékőrzéshez kapcsolódó jellegzetes értékekhez. A kutatáshoz kapcsolódó infografikák megtalálhatók a Kar Facebook-oldalán.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 nvilko 2014. július 28. 19:28

Azt hiszem, a témába vág az alábbi, Értékrendetlenség c. írás is:

nviliam.blog.hu/2014/07/13/ertekrendetlenseg

1 Sultanus Constantinus 2014. február 19. 16:26

Akkor ez azt jelenti (ha jól értelmezem az ábrát), hogy a spanyolok nagyon szolidárisak és konzervatívak, ezzel szemben a magyar fiatalok újítók és egyéniek?

Információ
X