nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megválaszthatjuk az álmainkat?

El tudunk képzelni egy olyan okostelefon-alkalmazást, aminek segítségével meg tudjuk határozni, hogy mit álmodjunk? – Kapaszkodjunk meg, a kísérletek már folynak. Most ingyen ki is lehet próbálni, mit tud álmaink technikája.

nyest.hu | 2012. április 11.
|  

A Yuza nevű szoftverfejlesztő cég már majdnem egy éve dolgozik egy olyan iPhone-alkalmazáson, amely álmunkban lenne képes befolyásolni képzeletünk működését és a gondolataikat. A napokban nyilvánosságra kerül az új teremtmény, és csakis azt várja, hogy több ezer kísérletezni vágyó önkéntes maga is kipróbálja: megtalálható-e a legédesebb, legtökéletesebb álom – közölte a The Guardian.

Hogy lehet részt venni a tesztelésben? – Csupán le kell töltenünk a Dream:ON nevű alkalmazást. (Ezt bárki ingyen megteheti a tesztidőszakban.) Majd mielőtt nyugovóra térnénk, kapcsoljuk be az alkalmazást, állítsuk be, hogy mikorra kérjük az ébresztőt. Ezek után válasszunk egyet az előre beprogramozott (és ingyenes!) álmokból: séta az erdőben vagy heverészés a tengerparton... De ha az ingyenes álmok közt nem találnánk ínyünkre (párnánkra) valót, vásárolhatunk is másféléket. (De ez természetesen nem szükséges a tesztelésben való részvételhez.) Végül fektessünk le iPhone-unkat magunk mellé az ágyba, és merüljünk álomba.

Álom
Álom
(Forrás: Lotz Károly)

Amíg mi húzzuk a lóbőrt, a Dream:ON nem alszik, hanem figyeli az apró mozgásainkat 20 perccel az ébresztőnk előtt. Ha az ágyunkba dugott kütyü hirtelen mozgáskimaradást érzékel – ami azt jelzi, hogy álmodni kezdtünk –, akkor halkan elkezdi lejátszani a kiválasztott álmunk hangjait: madárcsiripelést vagy a szél zúgását és a tenger morajlását.

Az álom végén az alkalmazás szelíden felébreszt majd minket, és megkérdezi, mi szépet álmodtunk. Ez után még el kell készítenünk számára egy rövid leírást az álmunkról. Ezeket a leírásokat egy adatbázisban rögzítik a fejlesztők, és segítségükkel meg tudják majd állapítani, hogy valóban befolyásolta-e az álmunkat az alkalmazás. Reméljük, igen, és a vágyaink álma ma már nem csak egy álom.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 Sigmoid 2012. április 11. 22:57

@Pesta: That's all you can saay, that's all you can saay... xD

3 Pesta 2012. április 11. 17:45

Omelette du fromage...

2 Sigmoid 2012. április 11. 16:05

Vagy bekapcsolva kell hagyni a tévét, néha nagyon vicces eredményeket hoz létre.

1 Worf 2012. április 11. 16:03

Alkalmazás nélkül is lehet ún. tudatos álmokat létrehozni. Nekem már párszor sikerült. Elalvás előtt rá kell koncentrálni egy adott témára, rápörög az agy, azt' néha összejön.

Információ
X