nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megtalálták volna a legkönnyebb nyelvet?

Anglia legnagyobb napilapja szerint az összes nyelv közül a taki nyelvnek van a legkisebb szókincse. Ha igazuk lenne, akkor valószínűleg a taki lenne a világ egyik legegyszerűbb nyelve. Ami valószínűleg annak ellenére is igaz, hogy nincs teljesen igazuk.

Péli Péter | 2011. június 8.
|  

A most elkészült asszír szótár apropójából az Egyesült Királyság legnagyobb napilapja, a Daily Telegraph 13 „tényt” közöl a világ nyelveiről. A kijelentések többségével nincs is nagy baj, de az utolsó szerint a 120 ezer suriname-i ember anyanyelvének számító taki taki angol alapú kreol nyelvnek mindössze 340 szava van. Lehetséges-e ez?

A kijelentés természetesen abszurd, és csakis valamilyen tévedésen vagy félreértésen alapulhat, de a Telegraphnak mindenesetre köszönjük, hogy felhívta figyelmünket a taki nyelvre. A más néven szranan tongo néven is ismert nyelvről annyi mindenféleképpen igaz, hogy egy suriname-i angol alapú kreol nyelv, ami legalább 100 ezer embernek lehet az anyanyelve, de közvetítő nyelvként szinte az egész dél-amerikai ország területén beszélik.

Azt szinte képtelenség megmondani, hogy egy nyelvnek hány szava van. Pontosabban már magát a kérdést sem lehet jól definiálni. Ez jórészt attól is függ, hogyan mit értünk az alatt a fogalom alatt, hogy ’szó’. Például az összetett szó koncepciója a legtöbb nyelvben létezik, és ezzel végtelen sok új szót lehet gyártani. Azzal azonban a szranan nyelv szakértői is egyetértenek, hogy a nyelvnek azért nem százezres nagyságrendű a szókincse. De semmiféleképpen se igaz az, hogy a taki nyelvnek mindössze 340 szava lenne. Interneten is elérhető tanulmányok vannak a nyelvről például, melyek több mint ezer taki szót elemeznek.

Suriname hivatalos nyleve egyébként a holland, ahogy az a fényképen látható feliraton is látszik
Suriname hivatalos nyleve egyébként a holland, ahogy az a fényképen látható feliraton is látszik
(Forrás: wikimedia commons / Bart van Poll)

Azért nem kell elkeserednie azoknak sem, akik egy könnyen megtanulható nyelvre „vadásznak”. A takiban se igeragozás, se főnévi esetek sincsenek, és nem túl nagynak számító szókincsével együtt valószínűleg tényleg a könnyebben megtanulható nyelvek közé tartozik. Ráadásként megemlítjük, hogy a taki takihoz hasonló hangzású toki pona nevű mesterséges nyelvnek tényleg csak 120 alapszava van.

A taki nyelv egyik érdekessége mindenesetre, hogy bár Suriname csak nagyon rövid ideig volt angol fennhatóság alatt – összesen körülbelül négy évtizedig 150 év alatt – a nyelv ennek ellenére egy angol alapú kreol nyelv, és nem egy holland alapú, ahogy azt várhatnánk a 300 év holland jelenlét után.

Források:

The Daily Telegpaph: The world’s languages: factfile

Languages of Suriname: Sranan Tongo

A study of Early Sranan Word-Formation

Ethnologue: Sranan

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 siposdr 2011. június 8. 12:20

Ha valaki el akarja sajáítatni a nyelvet, ajánlok egy ki segítséget:

www.sil.org/americas/suriname/sranan/English/SrananEngLLIndex.html

2 siposdr 2011. június 8. 12:23

Bocsánat az előző levelem sajtóhibáiért, a billentyűzetem kissé gyatrán működik. Hajlamos a kihagyásra, ha túl gyorsan nyomom meg egymás után a billentyűket.

Kezdem tehát elölről:

Ha valaki el akarja sajátítani a nyalvet, ajánlok egy kis segítséget:

www.sil.org/americas/suriname/sranan/English/SrananEngLLIndex.html

3 pattila01 2016. július 29. 14:17

"Suriname hivatalos nyleve" - nyelve

ismertek - csak a tökéletesség elve miatt. Semmi negatív indíttatás.

Információ
X