nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megtalálták az intelligenciagént!

Mindössze egyetlen molekulányi különbség az agy méretét meghatározó génben, és 1,3 ponttal nagyobb az IQ.

nyest.hu | 2015. július 3.
|  

A tudósok azt már régóta tudják, hogy az intelligenciánk alapvetően a genetikai állományunktól függ. Most azonban egy átfogó vizsgálat keretében megtalálták konkrétan azt a gént, amelytől függhet az, hogy mekkora az IQ-nk. A gént hivatalosan HMGA2-nek hívják, de nyugodtan nevezhetjük intelligenciagénnek is. A kutatást  Paul Thompson, a UCLA neurológus professzora vezette; az eredményekről a The Week magazinban olvastunk összefoglalót.

 

A kutatásban több mint 20000 észak-amerikai, európai és ausztráliai ember agyi képeit vizsgálták meg Thomson és munkatársai. Ennek során bukkantak rá a HMGA2 egy változatára, aminek egyetlen molekulában tér el a DNS-lánca. A HMGA2 gén az agy méretét szabályozza; a megtalált változat körülbelül két teáskanálnyi agymennyiség-többletet jelent azok számára, akikben az a változat található meg.

Egy másik vizsgálatban pedig függetlenül igazolták, hogy azoknak a vizsgálati személyeknek, akikben az „intelligenciagén” megtalálható, nagyobb az agyuk, egyszersmind valamivel jobban teljesítenek az IQ-teszteken. Tehát úgy tűnik, hogy ez a génváltozat egyszerre növeli meg az agy térfogatát, illetve növeli az IQ-t.

A kép csak illusztráció
A kép csak illusztráció
(Forrás: Wikimedia Commons / Philippi et al / CC BY-SA 4.0)

Az emberek átlagos IQ-ja 100 körül van; az intelligens gén ezt 1,3 ponttal emeli meg, ami nem túl nagy változás. „Azonban ez az 1,3 pontos többlet azt jelentheti, hogy néhánnyal több kérdésre tudunk helyesen válaszolni egy IQ-teszten” – mondja Thomson. A felfedezés jelentősége az, hogy ezúttal bebizonyosodott, hogy nagyon apró, molekuláris különbségek is befolyásolhatják az agyunk kapacitását. Ezt korábban, bár sokszor próbálkoztak, nem tudták bebizonyítani a kutatók.

Hány emberben fordul elő az intelligenciagén? – A 20000 megvizsgált személy negyede esetében találták meg a génváltozatot. Ha ön is kíváncsi arra, hogy önben előfordul-e az intelligenciagén, nincs más mód ennek kiderítésére, mint azok a komoly agyi képalkotó vizsgálatok, amelyeket a kísérlet résztvevőin is elvégeztek. Azonban nem kell aggódni: ha mégsem hordozzuk az intelligens génváltozatot, attól még nem vagyunk feltétlenül hülyék. Az intelligenciát ugyanis a genetikai tényezőn túl számos más tényező is befolyásolja: többek közt az oktatás, az étrend és a testmozgás.

Forrás

This gene makes you smarter

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sultanus Constantinus 2015. július 3. 13:06

Fantasztikus! Vállalják a beültetését? :D

2 Krizsa 2015. július 3. 14:04

Óriáspatkányok... Az agy méretének SEMMI köze nincs az intelligenciához. A nagytestű emlősök az eljegesedés termékei voltak, mert a test tömegének és a felszínének megnövekedett aránya, a jégkorszakokban, a hővesztést minimalizálta. Minél nagyobb a tömeg, és minél "gömbösebb" a felszín, annál több esély volt életben maradni.

Ez a hülyeség, hogy az agy méretétől függne az intelligencia már az én gyerekkoromban meg volt cáfolva. Az általános iskolában tanultuk, hogy elavult ostobaság. Csúszkálunk visszafelé, hímsoviniszták? Amikor a nyelv folyton változik.. a kommunikáció színvonala eléri az angol tudományok szintjét.

3 Avatar 2015. július 3. 14:39

@Krizsa: Úgy látszik a cikkben nem sikerült elolvasnod ezt a részt:

"Egy másik vizsgálatban pedig függetlenül igazolták, hogy azoknak a vizsgálati személyeknek, akikben az „intelligenciagén” megtalálható, nagyobb az agyuk, egyszersmind valamivel jobban teljesítenek az IQ-teszteken. Tehát úgy tűnik, hogy ez a génváltozat egyszerre növeli meg az agy térfogatát, illetve növeli az IQ-t."

4 korhely 2015. július 3. 15:28

"A felfedezés jelentősége az, hogy ezúttal bebizonyosodott, hogy nagyon apró, molekuláris különbségek is befolyásolhatják az agyunk kapacitását. Ezt korábban, bár sokszor próbálkoztak, nem tudták bebizonyítani a kutatók."

Ez nem egészen így van. Jelentéktelennek gondolható különbségek nagy változásokat is okozhatnak.

Pl. a FOXP2-fehérje két aminosavnyi különbséget mutat a csimpánzéval szemben, viszont a csimpánzé mindössze egy aminosavban különbözik az egérétől. Viszont, ha ennek a FOXP2-fehérje génjének az emberi változatát ültetik egerekbe, akkor 12%-kal nagyobb agyméret és egyéb jellegzetes változások jönnek létre (hangképzés és a "boldogsághormon" szintjének változása stb.) a humanizált egerekben.

Ezzel szemben, az alig különböző csimpánzgén beültetésének nincsenek ilyen drasztikus következményei.

ipon.hu/hir/nagyobb_agyat_novesztettek_a...hordozo_egerek/32729

Részletesebben:

www.matud.iif.hu/2011/08/03.htm

5 Krizsa 2015. július 3. 15:44

A cikk (és az állítólagos kutatás - vagy a posztmodern "minden csak narratíva" leleplezése)

az egy molekulájával

- úgy marhaság, ahogy van.

6 Krizsa 2015. július 3. 16:23

A gének nem a molekulák kémiai tulajdonságai által működnek az élő szervezetekben, hanem a fénnyel (kivételesen láthatatlan sugárzás is jó, de általában a fénnyel) való interakciójuk révén.

Ebből ugyan valszeg semmit nem értesz, nem-vegyész olvasó, de utánanézhetsz. A (molekuárisan teljesen azonos) OPTIKAI IZOMÉR molekulák az élet (de még a gyógyszereknek is) a főszereplői. Ugyanaz a molekula az égvilágon semmit nem csinál, ha nem a megfelelő "tükörkép" a szerkezete. Ebből az is következik, hogy nem is a kémia (a molekula) számít, elvileg bármi más felcserélheti, ami ugyanúgy "bánik" a fénnyel....

7 korhely 2015. július 3. 17:49

@Krizsa: "nem is a kémia (a molekula) számít, elvileg bármi más felcserélheti, ami ugyanúgy "bánik" a fénnyel...."

Ezt a bölcsességet is a gyöknyelvészetből vezetted le?

Azért, a valóságban ki ne próbáld az esszenciális aminosavakat nélkülöző diétát, azon az alapon, h. úgyis ott van a kajában a többi, szintén balra forgató L-aminosav!

8 Krizsa 2015. július 3. 18:34

@korhely: Tanuljál.

9 LvT 2015. július 3. 18:47

@Krizsa: >> A gének nem a molekulák kémiai tulajdonságai által működnek az élő szervezetekben, hanem a fénnyel (kivételesen láthatatlan sugárzás is jó, de általában a fénnyel) való interakciójuk révén. <<

Átmegyek a genetikára és szólok a kollégáknak, hogy csukják be az intézetet, ők maguk pedig jelentkezzenek közmunkásnak, mert Liszenkó feltámadt egy gyöknyelvész képében.

10 korhely 2015. július 3. 18:58

@Krizsa: "Ebből ugyan valszeg semmit nem értesz, nem-vegyész olvasó, de utánanézhetsz."

Ezt a nem vegyész olvasókon kívül más sem értheti, mert totális zagyvaság az egész. Hiába állítod, h. "utánanézhetsz", ha azon a trivialitáson kívül, h. a ligandok alkalmas elhelyezkedése esetén léteznek optikai izomerek, értelmet nem lehet találni a szövegedben, aminek utána lehetne nézni.

Sztem te sem értheted, h. ezek a sületlenségeid mit jelentenek: "A (molekuárisan teljesen azonos) OPTIKAI IZOMÉR molekulák az élet (de még a gyógyszereknek is) a főszereplői. Ugyanaz a molekula az égvilágon semmit nem csinál, ha nem a megfelelő "tükörkép" a szerkezete."

11 Krizsa 2015. július 3. 20:07

Az ELTE Szerves Kémiai Tanszékén készült szakdolgozatok listája: 1975-1989

1980 Krizsa Katalin Mátrai Erzsébet EGYT Cikloalkanonok és cikloalkanon-oximok sztereokémiájának vizsgálata.

12 korhely 2015. július 3. 22:58

@Krizsa: " EGYT Cikloalkanonok és cikloalkanon-oximok sztereokémiájának vizsgálata."

Jesszus! Talán a szakdolgozatodban is szerepelnek ezek a borzalmak?

Ne áztasd az ELTE Szerves Kémiai Tanszékét ilyesmivel!

13 azigazsaagfeelmeshrugaja 2015. július 3. 23:10

(reál)tudomány szempontjából ennek semmi jelentősége.

14 arafuraferi 2015. július 3. 23:24

@azigazsaagfeelmeshrugaja: de van, tudjuk, hogy mitől nem vagy 100-as.:-)

15 bm613 2015. július 4. 12:10

Azt hittem, Krizsa csak nyelvészetről beszél baromságokat állandóan. De most látom, hogy közös tanult szakmánkat is unortodox módon értelmezi...

Annyi igaz, hogy az optikai izomerek egymás tükörképei, meg az is, hogy nagyon sokszor az egyik izomernek van biológiai hatása, a másiknak, a tükörképnek, viszont nincs. Ennek azonban az az oka, hogy a szervezetünk is tele van olyan molekulákkal, amelyeknek van optikai izomerjük, méghozzá ezeknek mindig az egyik fajtája fordul elő bennünk. (lásd: D-szénhidrátok, L-aminosavak). Így természetes, hogy a velük reagáló anyagoknál is sokszor nem mindegy, melyik izomert használjuk, az egyik reagál, a tükörképe nem.

Az ilyen tükörképi párokat azért nevezik optikai izomereknek, mert NEM CSAK ilyen reakciókban különböznek, hanem a poláris fény rezgési síkját IS ellentétesen forgatják el, és mivel ezt a különbséget fedezték föl először, erről nevezték el a jelenséget.

Krizsa ott lép át a gyöknyelvészettel összemérhető szintű hagymázas baromságokhoz, hogy ebből arra a következtetésre jut, hogy ez a fénnyel kapcsolatos különbség a lényeg, nem pedig a molekulaszerkezet maga. De ezt korhely már röviden leírta, én csak megerősítem :-)

16 Krizsa 2015. július 4. 12:31

A hozzászólóknak - amennyiben képesek volnának - érdemes volna továbbtanulni.

Nekem ez volt a (gyógyszer) kutatási területem A magyar diplomamunkától kezdve egy évtizeden át.

17 Pierre de La Croix 2015. július 4. 18:00

@bm613: @korhely: Pedig - jószívűségére apellálva - ezért kérték meg a főnökei, hogy hallgasson eredményeiről, majd évekkel később lenyúlták az eredményeit (ezért is költözött Izraelbe). Hát ti nem olvastátok a gyöknyelvészetről szóló bejegyzéseit? (Én sem, de néha átok a memóriám).

18 Krizsa 2015. július 4. 18:13

@Pierre de La Croix: Arra kérem a főszerkesztőt, hogy a 17. alanti hozzászólást, ami hazug kitaláció és rágalmazás, a nicknévvel együtt törölje.

19 azigazsaagfeelmeshrugaja 2015. július 4. 22:13

áskálódás. annak mondanám.

.

@arafuraferi: :)))

tudod mitől? ne hüjülj, kutya

20 azigazsaagfeelmeshrugaja 2015. július 4. 22:16

nem sikerült a németeknek kifundálni, majd ti felmelegítitek németek

.

spielberg kitalálja, monsberg legyártja

brünswick meg forgalomba hozza

.

te meg beszúrod, és okos leszel

21 Untermensch4 2015. július 4. 22:51

@azigazsaagfeelmeshrugaja: Megártott az "Iron Sky"?

22 elhe taifin 2015. július 5. 04:12

@Krizsa: Egyúttal tiltsa el a kommenteléstől Krizsa Katalint, aki 4 éve folyamatosan megszegi a kommentelési szabályokat (közösségellenes magatartás, a hazudozásról nem is szólva).

23 Pierre de La Croix 2015. július 5. 15:14

@Krizsa: Mégis mit írtam (most) amin meg kéne sértődnöd? Te írtad itt, hogy a főnökeid egyik eredményedet lenyúlták...

24 Krizsa 2015. július 5. 18:42

Másodszor kérem a főszerkesztőt a 17-es hozzászólás teljes törlésére, a nicknévvel együtt. 1980-ban írtam diplomamunkát és 1981 tavaszán már Izraelben voltam. A törlendő hozzászólás konfabuláció, személyi jogaimat sértő, de még az EGYT (ma Egis)-t, is rágalmazza.

25 Untermensch4 2015. július 5. 21:02

@Krizsa: Ebben az esetben célszerű lenne az Egis-szel pertársaságot alakítva megindítani a polgári pert.

26 Pierre de La Croix 2015. július 5. 21:17

@Untermensch4: Kérlek, ne adj neki tippeket! :D

27 azigazsaagfeelmeshrugaja 2015. július 5. 23:18

@Untermensch4: megártott? hogyan ártott volna meg, ha nem is láttam.

de neked látom már bevésték a fejedbe

hogy miről mit kell gondolnod.

szánalmas az ahogy ebbe abba kapaszkodol, az ördög előtt úgyse lesz az egyikse a válasz. :) ezen rágd végig magad, ne azt hidd h te jutsz fel a piramis csúcsra.

.

rád nem az a sors vár, német.

Információ
X