nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megrendezték az első irodalmi fesztivált Nepálban

Hatvan nepáli és más országból érkezett író gyűlt össze a napokban az első nepáli irodalmi fesztivál alkalmából Katmanduban.

MTI | 2011. szeptember 26.
|  

A Katmandu Literary Jatra elnevezésű háromnapos fesztivált elsősorban azzal a céllal szervezték, hogy lehetőséget teremtsenek a nepáli irodalom bemutatkozására és a nepáli írók, költők, valamint a nemzetközi irodalmi élet közötti párbeszéd elindítására – fogalmazott a fesztivál honlapja (www.litjatra.com).

A résztvevők ugyanakkor nemcsak könyvekről cseréltek eszmét, hanem az országgal kapcsolatos fontos kérdésekről is – tette közzé a BBC hírportálja (bbc.co.uk).

A fesztivál rendezvényeinek – felolvasásoknak, workshopoknak, tematikus vitáknak – a Katmandu mellett fekvő Patan történelmi központjának különböző helyszínei adtak otthont.

Mint a fesztivál honlapja rámutatott: az ötvenes években Nepál lakosságának mindössze 5 százaléka volt írástudó és az ország úgy lépett be a XXI. század második évtizedébe, hogy csaknem harmincmilliós lakosságának alig több mint fele tud írni, olvasni.

Az elmúlt évtizedben Dél-Ázsiában egyre növekvő számban szerveztek irodalmi fesztiválokat és ezek a rendezvények olyan fórummá váltak, amelyek számos író számára nyújtottak bemutatkozási lehetőséget a nemzetközi színtéren is.

A térség egyik legnagyobb ilyen irodalmi fóruma a tíz éve Indiában alapított Dzsajpúr Irodalmi Fesztivál, amely idén már százezer látogatót vonzott. Bár a fesztiválokon korábban főként az angol nyelvű dél-ázsiai irodalom dominált, az utóbbi időben egyre nagyobb szerepet kaptak a helyi nyelveken alkotó írók – jegyezte meg a bbc.co.uk.

„Nepálban jelenleg nagy változások zajlanak, ez egy fiatal demokrácia. Szüksége van egy fórumra, amely lehetőséget teremt a párbeszédre, a beszélgetésre és egymás történeteinek meghallgatására. Ami még fontosabb, hogy ebben egyenlő teret és megbecsülést kapjanak a nepáli írók és az angolul alkotó dél-ázsiai írók” – foglalta össze a fesztivál jelentőségét Namita Gokhale, a katmandui rendezvény tanácsadója.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X