nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megjelent a szemmel vezérelhető laptopok első prototípusa

Megjelent a szemmel vezérelhető laptopok első működőképes prototípusa, amelyet a svéd Tobii és a kínai Lenovo fejlesztéseként elsőként a hannoveri CeBIT-en láthat a nagyközönség.

MTI | 2011. március 3.
|  

A játékra és ipari felhasználásra szánt hardverek érzelem- és mozdulatfelismerő képességén túl a fejlesztők azon dolgoznak, hogy az egereket és a laptopok érintőpadját gondolatvezérléssel lehessen leváltani. Szakemberek szerint a tudományos-fantasztikus regényekbe illő módszer már nincs is messze a valóságtól, addig pedig áthidaló megoldás lehet a szemmel vezérlés, amely már évek óta segíti a nyaktól lefelé bénult emberek hétköznapjait.

A svéd Tobii a hagyományos billentyűzetet váltotta le a szemmel vezérelhető táblagéppel, illetve piackutatási célra egy olyan szemüveget is kínál, amely az eszköz viselőjének tekintetét figyeli. Az övre csiptethető üveglencse nélküli szemüveggel elsősorban azt vizsgálhatják, hogy vásárlás közben mi vonzza legjobban a tesztalanyok tekintetét. Kutatók szerint ugyanis még az őszinte riportalanyok sem mondanak mindig igazat, míg a szemünk sohasem hazudik.

A hannoveri számítástechnikai vásáron bemutatott vezérléssel a gyakorlott felhasználók a hagyományos billentyűzettel megszokott sebességre is képesek, a kezdők pedig néhány alapfunkcióval próbálkozhatnak. Egyebek mellett görgetősávokat mozgathatnak, lapozhatnak, illetve különböző oldalak között válogathatnak, de egy szempillantással akár ki is kapcsolhatják a kiválasztott tartalmakat.

A szemmel vezérelhető laptop prototípusa szinte semmiben sem különbözik a hagyományos hordozható számítógépektől azzal a különbséggel, hogy a kijelző alján egy keskeny sáv található, amelyben a szemgolyók pozícióját figyelő szenzorok kaptak helyet.

A Tobii most befektetőkre vár. A cég képviselője szerint tömeges gyártás esetén a szenzorok méretének jelentős csökkentése mellett a vezérlés pontossága is javítható, így a szemtengelyferdülés, vagy a szemüveg viselése sem jelenthet használatot korlátozó akadályt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X