nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
derusszifikáció
Megindult a beloruszosítás!

A jövőben földrajzot és Belorusszia történetét csak beloruszul lehet tanulni Fehéroroszországban.

nyest.hu | 2015. február 2.
|  

Korábban már írtunk a Fehéroroszországban uralkodó nyelvi viszonyokról. Az ország kilenc és félmillió lakosából 83,7% vallja magát belorusznak, 73,7% vallja anyanyelvének a beloruszt. Azonban a lakosság alig több mint egyharmada használja otthon a beloruszt – nyilvánosan még kevesebben. Nyilvánosan az oroszt a lakosság 72%-a, a beloruszt csupán 11,9%-a használja. A városokban szinte kizárólagos az orosz használata, a belorusz a vidéki, falusi környezet nyelve. 1992 és 1994 között az ország hivatalos nyelve csupán a belorusz volt, 1995-ben egy népszavazás eredményeképpen az orosz is hivatalos nyelvvé vált.

Arról is beszámoltunk, hogy az ukrajnai konfliktus hatására Belorussziában megnőtt a fehérorosz nyelv iránti érdeklődés. Az orosztól való elfordulás és a belorusz iránti érdeklődés immár hivatalos szinten is megjelenik, ami azt is tükrözi, hogy az Oroszország leghűségesebb szövetségesének számító (abba csaknem beleolvadó) állam is egyre nagyobb távolságot kezd tartani tőle az Ukrajnai konfliktus hatására. A belorusz elnök, Alekszander Lukasenko (beloruszul Lukasenka) korábban azt mondta,hogy beloruszul „semmi fontosat nem lehet kifejezni”. 2014. júliusában azonban, éppen egy nappal Putyin minszki látogatása előtt, 20 éves regnálása alatt először beloruszul tartott beszédet.

Január végén Mihail Zsuravkov (beloruszul Zsuraukou) oktatási bejelentette, hogy az okaktás nyelveként az oroszt fokozatosan a belorusz fogja felváltani. A derusszifikáció első lépése, hogy Belorusszia történelmét és a földrajzok kizárólag beloruszul fogják tanítani. A miniszter szerint ez majd megszeretteti az anyanyelvet, és ennek következtében igény lesz a többi tantárgy beloruszul való oktatására. A minisztérium azonban számol azzal, hogy a lakosság jelentős része orosz nyelvű, ezért nem sietteti a folyamatot.

A miniszter szerint igen fontos, hogy az órákat olyan pedagógusok tartsák, akik valóban szeretik és ismerik a fehérorosz nyelvet. A Belorusz Állami Egyetemen közvélemény-kutatást folytattak a hallgatók és a tanárok körében a belorusz nyelvű oktatásról, de a vélemények erősen megoszlottak. A miniszter hangsúlyozta, hogy a folyamatnak fokozatosnak kell lennie, és oda kell figyelni a minőségre.

Belorusz nyelvű feliratok a minszki metróban
Belorusz nyelvű feliratok a minszki metróban
(Forrás: Wikimedia Commons / Vasyl` Babych / CC BY-SA 3.0)

A belorusz nyelv iránt érdeklődés a felnőtt lakosság körében is nő. A The Guardian beszámol egy felnőtteknek tartott nyelvtanfolyamról. Kétszázan ülnek minden hétfőn a földön három órán át egy kávézóban, hogy belorusz nyelvleckét vegyenek. A beloruszoknak elegük van abból, hogy az oroszok „kistestvéreként” emlegetik őket, és hogy mindent, ami belorusz, unalmasnak és provinciálisnak tekintenek. Céljuk, hogy a fehérorosz nyelvb és kultúra megint menőnek számítson.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 szeverna 2015. február 2. 17:34

kíváncsian várom mi lesz a végkifejlete annak,hogy Fehéroroszország elkezdett önállósodni...

1 scasc 2015. február 2. 14:44

Helyesírásilag az irodalmi belorusz mondható modern fonetikával írt orosznak, persze, lexikon és nyelvtan szempontjából a lengyel felé tartó kontinuum egyik pontjának a kodifikációja.

Ugyanakkor nem szerencsés egy országban, ahol a lakosság több, mint kétharmada otthon is egy adott nyelven beszél egy másikat felülről oktrojálni...

Információ
X