nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megemelnék az osztálylétszámokat

18-ról 20 főre emelnék Burgenlandban a maximális létszámot a kétnyelvű oktatásban részesülő osztályokban.

MTI | 2013. február 28.
|  

Megemelné az osztálylétszámok felső határát a két tanítási nyelvű osztályokban a burgenlandi tartományi iskolatanács, hogy megtakarításokat érhessen el a tanárok létszámának csökkentésével – jelentette az osztrák közszolgálati rádió (ORF). Jelenleg a két tannyelvű osztályokban legfeljebb 18, az egynyelvű osztályokban 25 diák tanulhat egy osztályban. Az iskolatanács a tervek szerint 20 főre emelné a maximális létszámot a kétnyelvű oktatásban részesülő osztályokban. Ez az 1994 előtti szabályozáshoz való visszatérést jelentene – áll a rádió honlapján közölt cikkben. A rádió értesülése szerint ezzel 18 tanári állást tudna megspórolni az iskolatanács.

A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület és a Burgenlandi Horvát Kultúregyesület elutasítja a terveket. A kisebbségi egyesületek attól tartanak, hogy a változtatás káros lenne a burgenlandi népcsoportok helyzetére. Gerhard Resch, a tartományi iskolatanács elnöke azt mondta az ORF-nek, hogy az új szabályozás már a következő iskolaévtől életbe léphet. „Senki sem akar elvenni valamit a népcsoportoktól, illetve a kisebbségi iskoláktól, főleg nem olyat, amit törvény biztosít” – mondta a tanácsos. „Az igaz, hogy takarékoskodni akarunk minden területen, hogy lehetővé tegyük szabadon választható tantárgyak, gyakorlati tárgyak felvételét a burgenlandi iskolásoknak és más módokon is javítsuk az oktatást” – tette hozzá Resch.

Az iskolatanács arra is rámutatott – számol be róla az ORF –, hogy jelenleg a két tanítási nyelvű osztályokban 13 fő az átlagos osztálylétszám, az egynyelvűekben pedig 16. Míg azonban a tanács azzal érvel, hogy a kétnyelvű oktatás többletköltségeit a tartománynak kellett fedeznie, Edith Mühlgaszner volt iskolafelügyelő szerint – legalábbis az ő hivatali ideje alatt, 2011-ig – erre a szövetségi kormány biztosított forrásokat.

A változtatások csak úgy valósíthatóak meg, ha módosítják a tartományi iskolatörvényt. A tartományi kormány vezető pártja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) kisebbségi referense, Gerhard Steier nem lát drámai változást a tervek eredményeként. A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) szakpolitikusa, Leo Radakovits elutasítja az iskolatanács tervét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X