nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Már honlapjuk is van a nyelvstratégáknak!

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet honlapjáról megtudhatjuk, kik dolgoznak ott, kik segítik őket, és hogy mit csinálnak.

nyest.hu | 2015. július 3.
|  

Elindult a Magyar Nyelvstratégiai Intézet (MANYSI) honlapja – egyelőre valószínűleg kísérleti jelleggel. Bár még sok tartalom áll „fejlesztés alatt”, minden eddiginél többet tudhatunk meg a 2014. április 1-jétől létező, 100 millió forintból működő intézetről és munkájárólKissé ironikus, hogy éppen a Bencze Lóránt igazgató által jegyzett köszöntő első mondata sikerült nyelvtanilag döcögősre:

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet (MANYSI) munkatársai üdvözlik honlapjának látogatóit: minden magyarul beszélőt szerte a nagyvilágban.

Megismerhetjük a szervezet felépítését és munkatársait; kiderült, hogy kik dolgoznak majd Prof. Em. Dr. Bencze Lóránt igazgató mellett. Az intézetnek – a jelenleg elérhető honlap szerint – két főosztálya van: a Tudományközi, Pedagógiai és Belföldi Kapcsolati Főosztály, és a Szervezési Főosztály. Előbbit Dr. Szépe Judit, az MTA Nyelvtudományi Intézete Kísérletes Nyelvészeti Osztályának munkatársa vezeti, utóbbit pedig Mohos László. A tanácsadó testület tagjai között pedig nemzetközileg is elismert magyar nyelvészek nevével is találkozhatunk: mások mellett szerepel É. Kiss Katalin és Prószéky Gábor neve is; mindketten a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanárai. Kiderül az is, hogy a MANYSI-nak milyen partnerintézményei vannak: jelenleg két, kevéssé ismert intézményt neveztek meg; az MTA Nyelvtudományi Intézete nem szerepel köztük.

A honlap tanúsága szerint a MANYSI nem tétlenkedett felállítása óta: több konferenciát, és szakmai eseményt szerveztek. Kiderül az is, hogy a közelmúltban az internetről szóló nemzeti konzultáció ügyében is tartottak szakmai ülést. A legérdekesebb mégis a 2014-ben elért eredményeket felsoroló rész. Ebből kiderül, hogy többek között elemezték és véleményezték az OFI kísérleti tankönyveit; hogy részt vettek finnugor (udmurt, mordvin, mari) oktatási anyagok (CD-k) kiadásában; és hogy megkezdték egy kortárs információs-infotechnológiai szótár kidolgozását. Sajnálatos, hogy a honlapon a tizenhat pontban felsorolt eredmények egyikéről sem lehet bővebb, tartalmasabb információt kapni.

Ennyit tudunk tehát ma arról, hogy a Miniszterelnökség alatt, 2014 áprilisa és decembere között összesen 79,3 millióból működő MANYSI milyen munkát végzett eddig.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 LvT 2015. július 3. 18:38

Azért e mögé a „»Prof. Em. Dr.« Bencze Lóránt igazgató” nagybetűsítés mögé, különösen a lejjebb található kisbetűs „Szereczné »dr.« Hegedűs Rita”-val összevetve, nehéz stratégiát belelátni.

Információ
X