nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Majommemória: emberibb, mint gondoltuk

A majmok memóriája kifinomultabb, mint eddig hittük: gondolatban képesek felidézni egy tárgyat anélkül, hogy látnák is azt.

nyest.hu | 2011. május 16.
|  

Ha lerajzoljuk gyermekkori kedvenc autónkat, azzal felidézzük a tárgyat. Ha ezt az autót megmutatják nekünk, akkor felismerjük. A kutatók az előbbi folyamatot kifinomultabbnak vélik, éppen ezért az emberi gondolkodásra kizárólagosan jellemzőnek képzelték eddig. A tárgyak felidézésének képessége szükséges ahhoz, hogy tervezni és elképzelni tudjunk dolgokat, segít a tájékozódásban, a szociális viselkedésben és más területeken. A felidézés képessége nélkül a memóriánk csupán a közvetlen környezetünkben lévő tárgyakra korlátozódna. Ezt a jelenséget bizonyos amnéziás betegeken is megfigyelték, sőt a felidézés képessége az életkor előrehaladtával romlik (gondoljunk csak arra, hogy a gyerekek gyakran jobban teljesítenek a Memory-csatákban a felnőtteknél).

Mindeddig nagyon keveset tudtunk arról, hogy a majmok hogyan teljesítenek ezeken a területeken. A kutatók eddig úgy vélték, a majmok nem tudnak komplex tárgyakat, formákat felidézni anélkül, hogy azt látnák is.

Ezt a vélekedést dönti meg az atlantai Emory Egyetem munkatársa, Ben Asile – számolnak be róla a Current Biology áprilisi számában. A kutató rézuszmajmokat ültetett egy érintőképernyős számítógép elé és rövid ideig egy kék és két piros négyzetet mutattak nekik. Két perccel később a kék négyzet a képernyő egy másik területén jelent meg ismét és a majmoknak a képernyőt megérintve a két kék négyzet elhelyezésével újra létre kellett hozniuk azt a mintát, amit két perccel azelőt láttak.

A majmok lényegesen sikeresebbek voltak ebben, mint ha csak találomra nyomkodták volna a képernyőt, ami azt mutatja, hogy képesek voltak felidézni a nemrég látott formákat. Ez sokkal kifinomultabb folyamat, mint ha csupán egy ismerős formát kellene felismerniük és egyben a hosszútávú memória előfutára lehet.

Az, hogy ezt a képességet sikerült rézuszmajmokon is megfigyelni arra utalhat, hogy a tárgyak felidézésének képessége több mint 30 millió éve a sajátunk, és nem függ a nyelv vagy a beszéd képességétől.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X