nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarországot támadják a spammerek

Míg az utóbbi három hónapban Magyarország vezette a nemzetközi internetes elektronikus levélszemét ranglistát, júliusban Luxemburg került az első helyre, mivel itt az összes e-mail forgalom 93,5 százaléka volt spam.

MTI | 2010. július 26.
|  

A Symantec felmérése szerint Magyarország a második helyre csúszott vissza, a számadatok azonban még így is aggasztóak: az e-mail forgalom 93 százaléka volt kéretlen üzenet. Ez mutat ugyan némi csökkenést a korábban mért eredményekhez képest, azonban még így is jóval a 88,9 százalékos világátlag feletti.

Az MTI-hez eljuttatott kutatásból az is kiderül, hogy az elmúlt hónapokban hihetetlen mértékben megnövekedett a rövidített hiperlinket, hasonló témájú információkat tartalmazó spamek aránya. Míg tavaly július 28-án több, mint 10 milliárd rövidített linket tartalmazó levélszemetet észleltek a MessageLabs szűrői világszerte, addig idén, április 30-án ez a szám megduplázódott, és elérte a 23,4 milliárdot.

A kutatás szerint elsősorban a Twitter terjedésével váltak különösen népszerűvé a különböző linkrövidítő szolgáltatások, itt ugyanis mindössze 140 karakter áll rendelkezésre az üzenethez.

Az közlemény idézi Gombás Lászlót, a Symantec magyarországi képviseletének szakértőjét, aki elmondta: pontosan ezt a tendenciát használják ki az online bűnözők is, a spammerek által használt rövidített linkek ugyanis megbízható és törvényes domaineket tartalmaznak, ami jelentősen megnehezíti a hagyományos spam szűrők feladatát.

A közlemény idézi a spamek világszintű kutatóját, a MessageLabs-ot, ami szerint az idén júliusban az összes levélforgalom 88,9 százaléka kéretlen reklámlevelet tartalmazott. Ez az arány a júniusihoz képest 0,4 százalékkal kisebb.

Az elektronikus levelek útján szétküldött vírusok száma 0,04 százalékkal csökkent júniushoz képest. A vírusos levelek 17,1 százaléka tartalmazott fertőzött weboldalra utaló linket, ami viszont 4 százalékos növekedést jelent a júniusi adatokhoz képest.

Júliusban az USA-ban a levelek 89,8 százaléka számított spamnek, míg ez az arány Kanadában 88,1 százalék, az Egyesült Királyságban pedig 87,8 százalék volt.

Hollandiában a kéretlen reklámlevelek aránya 90,4 százalékra ugrott, Ausztráliában 88,6 százalékot, Németországban pedig 89,5 százalékot mutattak a szűrők.

Hongkongban az email forgalom 90,6 százaléka volt spam levél, míg Japánban valamivel kevesebb, 86,2 százalék, Kínában pedig 92,1 százalék.

Adathalászat terén Új-Zéland vezeti a listát, itt ugyanis közel 112 levélből 1 a személyes adatok ellopását célozza.

Címkék: Tech, Email, Spam
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X