nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarellenes óriásplakátok Szlovákiában

Magyarellenes óriásplakátokkal borzolja a kedélyeket Szlovákiában a Szlovák Nemzeti Párt (SNS). A Magyar Koalíció Pártja (MKP) provokációnak minősítette és elítélte az akciót.

MTI | 2011. május 6.
|  

Az Új Szó című pozsonyi napilap szerint a nacionalista párt napokban kihelyezett méretes reklámtáblái öles betűkkel hirdetik szlovákul: „Nebuďme doma cudzincami!”, ami magyarul azt jelenti: „Hazánkban ne legyünk idegenek!„. A főfelirat alatt pedig ez olvasható: „Nechceme žiť vo Felvidéku!”, azaz „Nem akarunk a Felvidéken élni!”.

„Az óriásplakátok országszerte megjelentek, beleértve a magyarlakta régiókat is. Látható az SNS üzenete például a Párkányt és Nánát összekötő út mentén. Az SNS plakátja arra buzdítja a lakosokat, hogy írják alá a párt petícióját, amelynek alapján népszavazás kiírását kezdeményeznék a szlovák nyelv kizárólagos használatáról a hivatalokban” – olvasható a lapban.

„A mai napig hozzávetőlegesen 55-60 ezer aláírást gyűjtöttünk össze. Az aláírásgyűjtő akció nagyon jól indult” – nyilatkozta Ján Slota, az SNS elnöke a párt szerdai elnökségi ülése után. Ahhoz, hogy a kérdésben népszavazás kiírását kérhessék az államfőtől, legalább 350 ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük.

A pozsonyi magyar újság olvasói nyugtalanítónak tartják az SNS plakátjait. „Színtiszta provokációnak tartom az SNS plakátját” – mondta a lapnak Kanicka Tibor Nánáról.

„A Magyar Koalíció Pártja mélységes felháborodását és tiltakozását fejezi ki az ilyen és ehhez hasonló provokációkkal szemben. Különösen veszélyesnek és lélekrombolónak tartjuk a Szlovák Nemzeti Párt óriásplakátjait akkor, amikor néhány napon belül a parlamentben napirendre kerül a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény, illetve a közeli népszámlálás alkalmával mindenkit megkérdeznek nemzetiségi hovatartozásáról” – olvasható az MKP-nak az MTI pozsonyi irodájába eljuttatott nyilatkozatában.

„Az MKP nyomatékosan felszólítja a szlovák kormánykoalíciót, lépjen fel aktívabban a szlovák nacionalizmus térnyerésével szemben. Egy ilyen jellegű kezdeményezés sikeres lebonyolításában – például egy aláírásgyűjtésben a toleráns együttélésért – az MKP szerepet vállalna” – zárul az MKP nyilatkozata, amelyet Berényi József pártelnök, valamint Szigeti László oktatásügyi és kulturális alelnök írt alá.

A szlovák nacionalisták a következő hónapban újabb provokációra készülnek: június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának napján fogják megünnepelni az SNS megalapításának 140. évfordulóját. Az 1871-ben alakult történelmi pártnak egyébként a nevén kívül semmi köze sincs az 1990-ben alakult jelenlegi SNS-hez – jegyzi meg az Új Szó.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X