nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar névhez magyar könyvet!

A személy- és keresztnév nemzetiségi írásmód szerinti bejegyeztetésére 1994 óta törvény ad lehetőséget Szlovákiában – a névvisszaváltoztatók könyvet kapnak ajándékba.

MTI | 2012. december 21.
|  

Könyvekkel támogatja a Nemzeti Tankönyvkiadó a Via Nova Ifjúsági Csoportot, amely  kampányt folytat azért, hogy népszerűsítse a magyar névhasználatot azon felvidéki magyarok körében, akiknek a nevét a második világháborút követő csehszlovákiai asszimilációs törekvések máig ható folyományaként szlovák írásmóddal anyakönyvezték. A tankönyvkiadó közleményében kitér arra, hogy a  személy- és keresztnév nemzetiségi írásmód szerinti bejegyeztetésére 1994 óta törvény ad lehetőséget Szlovákiában, viszont sokan máig nem éltek a lehetőséggel.

A névváltoztatások ösztönzése érdekében a Via Nova kampányba kezdett, melynek során a legkülönbözőbb helyszíneken és módokon tájékoztatják az embereket a nevek visszaállításának lehetőségéről. Azok, akik már ismét az eredeti formában használják nevüket, a Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) által felajánlott több mint 200 könyv egyikét kapják ajándékba – tájékoztattak.

A közleményben kitértek arra is, hogy a kiadó tavaly a moldvai csángómagyarok közösségét támogatta különböző kiadványokkal, idén pedig Iskolák határok nélkül címmel hirdetett pályázatot, amelynek célja, hogy a hazai és a határon túli diákok jobban megismerjék egymás életét, kultúráját.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X