nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar felfedezők nyomában

Közép-Ázsia kiemelt érdeklődési területe Magyarországnak, ezért szeretnék megismertetni a fiatalokkal.

MTI | 2012. november 29.
|  

Magyar felfedezők emlékére indul közép-ázsiai expedíció jövőre, amelynek célja a megemlékezés mellett a hazai fiatalok oktatása. A kapcsolódó feladatokra kedden operatív munkacsoport alakult Budapesten. Papcsák Ferenc zuglói polgármester, az Interparlamentáris Unió Közép-Ázsiai Tagozatának elnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a térség kiemelt érdeklődési területe Magyarországnak, és egyrészt lehetőséget teremtenek a politikumnak, a közéletnek és a gazdasági élet szereplőinek, hogy teret nyerjenek, másrészt szeretnék megismertetni a fiatalokkal Közép-Ázsiát. Utóbbi kapcsán kiemelte: több iskolában tematikus tanórákat tartanak majd, amelyekbe interneten keresztül bekapcsolódnak a távoli helyek is.

Elmondta, hogy Hidvégi-Üstös Pál extrém sportolóval egy nagyszabású expedíciót szerveznek a térségben megfordult nagy magyar utazók – Vámbéry Ármin, Almásy György, Prinz Gyula, Szentkatolnai Bálint Gábor, Déchy Mór, Berzenczey László, Zichy Jenő – emlékére. A sportoló a táv több mint felét „fizikailag”, vagyis futva, kerékpáron, úszva és hegyet mászva teszi meg.

Az április végén, május elején induló út mintegy 18 ezer kilométer lesz és 5-6 hónapig tart; a résztvevők ezalatt megfordulnak egyebek mellett Iránban, Törökországban, Üzbegisztánban, Türkmenisztánban, Kirgizisztánban, Kazahsztánban, Azerbajdzsánban, Grúziában és Oroszországban. A kedden létrehozott bizottság elnöke Vásáry István, a térség kutatója, volt teheráni és isztambuli magyar nagykövet, tiszteletbeli elnöke Hazai György turkológus. A munkacsoport az expedíció szervezése mellett egy tudományos emlékülést tervez a Magyar Tudományos Akadémián.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X