nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ma már okosabbak a nők

Az intelligenciahányadost mérő IQ-tesztek évszázados történetében először lett nagyobb a nők mutatója, mint a férfiaké – közölte James Flynn, a teszttel foglalkozó új-zélandi kutató.

MTI | 2012. július 17.
|  

Amióta az intelligencia ily módon való tesztelése 100 éve megkezdődött, a férfiak mindig magasabb pontszámot értek el, a különbség általában öt pont volt. Néhány éve azonban szűkülni kezdett a rés a férfiak és a nők IQ-ja között, az idén pedig előztek a nők adta tudtul Flynn, aki a téma szakértője az új-zélandi Otago Egyetemen.

Az elmúlt 100 évben a férfiak és a nők IQ-ja is emelkedett, de a nőké gyorsabban” – idézte őt a brit Daily Mail. A kutató, aki a tavalyi eredményeket könyvben fogja publikálni, nem tud magyarázatot adni a trendre, ehhez szerinte még további adatokra van szükség.


Flynn az IQ-t mérő vizsgák eredményeit Nyugat-Európából, az Egyesült Államokból, Kanadából, Új-Zélandról, Argentínából és Észtországból gyűjtötte össze. A nők az utóbbi három országban szerepeltek jobban, mint a férfiak, de a teljes átlagot tekintve is megelőzték a másik nemet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Pesta 2012. július 18. 15:20

Szerintem csak nők írják a tesztkérdéseket. :)

2 Fejes László (nyest.hu) 2012. július 18. 09:33

@aszterik: Őszintén szólva szerintem mindegy. A „ma már okosabbak a nők, mint a férfiak” olvasat éppúgy kézenfekvő, semmi nem zárja ki.

1 aszterik 2012. július 17. 17:33

Nem lett volna szerencsésebb, ha a cikk címe "Ma már a nők az okosabbak?" Nem mintha az olvasottak alapján nem volna igaz, hogy ma már okosabbak a nők, mint egykor, de mintha a fő nyúz az lenne, hogy a nők átlagos mutatója most nagyobb lett, mint a férfiaké. Nekem a cím így azt sejteti, hogy "ma már okosabbak a nők, mint egykor", nem pedig azt, hogy "ma már okosabbak a nők, mint a férfiak".

Információ
X