nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
10 görög legenda 1.
Létezett-e a trójai faló?

Az ókori görögökről sok mindent tudni vélünk, de a legtöbb információnk legendákból származik. Most a trójai faló történetét idézzük föl.

nyest.hu | 2014. augusztus 22.
|  

Az ókori görögök kultúrájával és történelmével kapcsolatosan számos közismert történet él a fejünkben. Ezeknek egy részét már gyerekkorunkban halljuk, és bár a középiskolában néhány legendáról megtanuljuk, hogy nem egészen úgy igaz, ahogy az elterjedt, mégis probléma nélkül hivatkozunk a trójai falóra vagy éppen Homéroszra. Pedig az ő létezésük nem is olyan egyértelmű... Sorozatunkban tíz legendás görög történetet, tíz görög legendát mutatunk be a BBC összeállítása alapján. Először is lássuk, létezett-e egyáltalán a trójai faló!

A trójai faló legendáját először Homérosz írta le az Odüsszeiában: az eposz 8. énekében meséli el Odüsszeusz Démodokosz a phaiákoknak a trójaiak legyőzésének történetét. Az Odüsszeia az időszámításunk előtti 8. században keletkezhetett; cselekménye Odüsszeusznak a trójai háború befejeződése utáni történetét (kalandos hazautazását) meséli el. (A 10 évig tartó háború egyes eseményeit Homérosz Íliász című eposza örökíti meg.) A trójai háború az eposzok keletkezése előtt mintegy 500 évvel zajlott, i. e. 1300 körül.

A trójai faló legendája így szól: miután a görögök (akhájok) tíz éven át sikertelenül ostromolták Tróját, cseles tervet szőttek. Úgy tettek, mintha föladva a háborút elhajóznának Trója partjai alól. Hátrahagytak azonban egy hatalmas, fából készült lovat – áldozati ajándékul Pallasz Athéné istennőnek. A trójaiak azt gondolván, hogy megnyerték a háborút, diadalittasan bevontatták a lovat a városfalon belülre, és ünneplésbe kezdtek. Amikor leszállt az éj, a ló üreges testében elrejtőzött görög katonák előbújtak, és fölgyújtották a várost.

A trójai ló – Giovanni Domenico Tiepolo (1727–1804) festménye
A trójai ló – Giovanni Domenico Tiepolo (1727–1804) festménye
(Forrás: Wikimedia Commons)

De mi lehet igaz mindebből? – A régészeti kutatások azt mutatják, hogy Trója városa valóban leégett a háborúban. A falóról szóló legenda azonban minden bizonnyal kitaláció. Alapja az lehetett, hogy az ókori görögök a fából készült ostromgépeket nedves lópokróccal fedték be, hogy azok föl ne gyulladjanak a tüzes nyilaktól a harc során.

Forrás

How many Greek legends were really true?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Interaktív irodalomkönyv 2014. augusztus 22. 09:06

A trójai faló történetét nem Odüsszeusz meséli el, hanem Démodokosz, de az Odüsszeiában Homérosz (vagy ki tudja, ki) tulajdonképpen csak említi abban a bizonyos 8. énekben. Aki valóban elmeséli, az majd Aeneas lesz - Vergilius Aeneisében (2. ének: mek.niif.hu/06500/06540/06540.htm#20). Csak azért írom, mert sokan hiszik azt - tévesen - , hogy a történet az Odüsszeiában van. Logikus lenne, de nem. Ami pedig a legenda egymondatos cáfolatát illeti, BBC ide vagy oda, soványka. Nem mintha feltétlenül igaznak kellene lennie, de a terjedelem és a mélység még az Odüsszeiában található verzióhoz képest is kevés, hát még az Aeneis hosszú leírásához képest.

Információ
X