nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lengyel ügyészség: nem bűn a „Zsidók Auschwitzba!”-rigmus

Egy poznańi ügyészség szerint nem antiszemita dolog azt kiabálni egy focimeccsen, hogy „zsidók Auschwitzba!”.

nyest.hu | 2014. január 15.
|  

Érdekes döntést hozott egy poznańi ügyészség a napokban: azok a focidrukkerek által ismételgetett rigmusok, amelyek ilyen vagy olyan formában zsidók gázkamrába küldésére utalnak, nem tekinthetők antiszemita megnyilvánulásnak, így ezek nem alapoznak meg egy büntetőeljárást.

Az ügyet az indította el, hogy a Lech Poznań drukkolói a városban vendégeskedő Widzew Łódź csapata elleni meccsen rendre ilyen rigmusokat üvöltözött a vendégszurkolók irányába. Az eljárás azért indult, mivel a lengyel főügyész utasítása szerint a helyi ügyészeknek vizsgálniuk kell az olyan eseteket, amelyeknél felmerülhet a rasszizmus gyanúja. Ebben az esetben a helyi ügyész úgy döntött, hogy mivel az eset egy sportrendezvényen történt és a szóban forgó sértések az ellenfél csapata és nem kimondottan a zsidók ellen irányultak, nincs alapja büntetőjogi eljárásnak. Az Open Poland elnevezésű, idegengyűlölet és rasszizmusellenes szervezet szóvivője szerint abszurd a döntés, hiszen ezen logika mentén csak akkor dönthetne úgy egy ügyész, hogy egy ilyen cselekmény antiszemita, ha a vendégszurkolók kizárólag szakállas, fekete kabátos, kipát viselő személyekből állna.

Lengyel ügyészség: nem bűn a „Zsidók Auschwitzba!”-rigmus
Forrás: Wikimedia Commons / PerSona77 / CC BY-SA 3.0

Lengyelországban az utóbbi időkben megszaporodtak a hasonló, vitatható ügyészi döntések. Az ügyészség abban a lublini esetben sem talált antiszemitizmusra utaló jelet, amikor is ismeretlenek horogkereszttel dekorált téglákkal zúzták be egy, a helyi zsidóság történelmével foglalkozó helytörténész ablakát, mivel a történész maga nem volt zsidó. Egy másik esetben egy náci szimbólumokat és szvasztikákat tartalmazó szórólapokat osztogató szélsőséges csoport ellen tagadta meg az ügyészség a vizsgálatot azzal az indoklással, hogy a horogkereszt a „boldogság hindu jelképe is egyben”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Pesta 2014. január 15. 17:33

Lengyeléknél még működik a józan ész, de hát ugye ismerjük a viccet:

... bár inkább le se írom.

Az is vicces, hogy tudvalevőleg a nácik a zsidók üzleteire nem horogkeresztet festettek és nem horogkeresztet aggattak rájuk, hanem Dávid-csillagot, szóval ezek szerint akkor üvöltsük, hogy tíccsák be aztat iss, mer' náci jelkép?

Az ablakbetörésről jutott eszembe egy régi zsidóvicc:

A rabbi korholja a snorrert (koldust):

- A szép Weiszné a múltkor adott neked egy barheszt (kalácsot), te meg hálából egy kővel betörted az ablakát!

- Nem kő volt az, rabe! Ugyanaz a barhesz!

Információ
X