nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A lányok ellen a fiúkért
Le a dicsérettel!

A fiúk átlagos iskolai teljesítménye elmarad a lányoké mögött. Mit kellene tenni? Egy brit iskolaigazgató véleményét ismertetjük.

nyest.hu | 2015. április 15.
|  

Egy neves brit magániskola igazgatója úgy véli, a lányokat kevesebbet kellene dicsérniük a tanároknak. A lányoknak mondott elismerő szavak ugyanis rossz hatással vannak a fiúk iskolai teljesítményére, így a két nem teljesítménye közti szakadék csak tovább nő Patrick Wenham szerint, írja a The Telegraph brit lap.

Az iskolaigazgató kifejtette, hogy a fiúk finommotoros képességei általában kevésbé fejlettek, mint a lányoké: így a kézírásuk kevésbé esztétikus. Emellett a fiúk rövidebb ideig tudnak egy dologra koncentrálni mint a lányok, így többet is rosszalkodnak. Ezért a lányok több dicséretet söpörhetnek be nevelőiktől – ami könnyen elveheti a fiúk kedvét a tanulástól. Így a fiúk nem a nagyszerű tanulmányi eredményekkel, hanem más módon hívják fel magukra a figyelmet.

Wenham azon állítását, hogy a fiúk rosszabbul teljesítenek az iskolában a lányoknál, a 2014-es brit érettségi vizsga eredményei is alátámasztják. A lányok legalábbis több tantárgyból tettek emelt szintű vizsgát, mint a fiúk – és az elmúlt évtizedben a 2014-es évben volt a legnagyobb különbség a két nem között ebből a szempontból.

A lányt ne dicsérjük?
A lányt ne dicsérjük?
(Forrás: Wikimedia Commons / Das Bundesarchiv / CC BY-SA 3 0)

A fiúk ösztönzésére több módszert is javasolt az igazgató. Elmondta, hogy a pozitív minták nagy szerepet játszanak a gyerekek életében. Ha van egy olyan férfi, akire a fiúk felnéznek és utánozzák, ez sokat segíthet nekik az iskolai előrehaladásban. Emellett az iskolának és a családnak is figyelnie kell arra, hogy a fiúknak fiús feladatokat adjon: hadd legyenek a fiúk sárosak és koszosak, hadd kísérletezzenek a világgal.

Abban nem kételkedünk, hogy a nagyszerű férfi tanároknak és edzőknek hatalmas szerepe lehet a fiúk fejlődésében. Ám férfimodellekre a lányoknak is szükségük van. Az is hasznos, ha egy gyerek – legyen akár fiú, akár lány – testközelből megismeri a világot, és szabadon kísérletezhet. Azt viszont feltehetőleg a nyilatkozó Patrick Wenham sem tudhatja biztosan, hogy a lányok dicséretmegvonása valóban hasznos lenne a fiúk számára – ő ugyanis egy kizárólag fiúkat nevelő általános iskola igazgatója.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X