nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ahol kötelező lesz a kisebbség nyelvét tanulni

A maláj kormány azt tervezi, kötelező iskolai tantárgyakká teszi a tamilt és a mandarin kínait, vagyis a két legnagyobb kisebbség nyelvét.

nyest.hu | 2010. június 15.
|  

A turizmus mottója éveken át az volt Malajziában, hogy „Malajzia az igazi Ázsia!”. És tény, hogy az ország vallásilag és etnikailag is heterogén társadalma valódi mikrokozmosza az ázsiai kontinensnek. A lakosságnak nagyjából a fele maláj, egynegyede kínai, 7 százaléka indiai, 11 százaléka pedig különböző nem maláj bennszülött. A Bernama maláj hírügynökség most arról számol be, hogy a maláj kormány kötelező iskolai tantárgyakká tervezi tenni a tamil és a mandarin kínai nyelvet, a két legnagyobb kisebbség nyelvét.

Az országban jelenleg a maláj és az angol nyelveket oktatják kötelező nyelvként. Ezek közül a maláj az ország hivatalos nyelve, míg az angol az üzleti életben fontos. A nemzetiségi sokszínűség nem okoz gondot Malajziában: az ország a különböző népek békés egymás mellett éléséről híres. Ezt a képet szeretné a jövőben is megőrizni a kormány, ezért fontolgatja a két legnagyobb kisebbségi nyelv kötelezővé tételét.

Az ország kínai lakosságának aránya a városokban a legnagyobb: a fővárosban, Kuala Lumpurban például 43 százalékkal a maláj lakosokat is megelőzik. Származásukat tekintve a malajziai kínaiak különböző kínai nyelveket beszélő csoportokhoz tartoznak, többnyire kantoniak és hakkák. De akárcsak Kínában, itt is a mandarin kínait oktatják az iskolákban. Az indiai származású malajziaiak túlnyomó többsége tamil, ezért lenne a tamil a negyedik kötelező nyelv. Ha mindkét nyelv kötelező oktatását bevezetik az országban, akkor hamarosan nagy számú nyelvtanárra lehet majd szükség.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 blogen 2013. augusztus 1. 19:02

Malajzia egy soknemzetiségű kereskedőállam. A cél éppen az egység megerősítése és ebben a közegben ez egy helyes lépés ehhez. Az indonéz egységtörekvések teljes kudarca mutatja, hogy nincs közös nevező etnikai alapon a térségben, ahol a soknemzetiségű Szingapúr harmóniája és gazdagság viszont egyértelmű bizonyítéka, hogy az autoriter multikulturalizmus ellentétben az autoriter monokulturalizmussal és a demokratikus multikulturalizmussal működőképes alternatíva egy soknemzetiségű társadalom számára.

1 Evelinha 2013. augusztus 1. 17:46

Vajon egy kisebbségi nyelv kötelezővé tétele (vagy bármelyiké) nem vált ki éppen ellentétes hatást? Tudom, régi a cikk, de ha valaki ajánlana esettanulmányokat a témában, hálásan megköszönném.

Információ
X