nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kötelező kungfu

A gyerekek egészségének javítása érdekében kötelezővé tették a kungfu oktatását a kelet-kínai Csiangszu tartomány általános- és középiskoláiban.

MTI | 2014. április 19.
|  

A 79 milliós kelet-kínai tartomány tanulói mostantól egy szélesebb, egészséges életmódra nevelő kampány keretein belül sajátíthatják el a kínai harcművészet fogásait, a gimnasztika és az atlétika mellett. A tartományi vezetés úgy fogalmazott: a kungfut nem csupán a mozgás miatt választották a tantervbe, az a kínai kultúrában és történelemben betöltött szerepe nyomán is fontos.


A terv kivitelezése ugyanakkor komoly akadályokba ütközhet, a tartományban ugyanis nincs elegendő kungfuoktató. Az előbbi problémát a testneveléstanárok képzésével próbálja megoldani a helyi kormány, őket harcművésztáborokban képeznék ki az oktatók. A kungfuoktatást a szülők többsége kedvezően fogadta, egy részük ugyanakkor ellenzi a tervet, mondván a harcművészet tanulása során akár komolyan is megsérülhetnek a gyerekek.

Az aktívabb élet hirdetésére az elmúlt években országszerte indultak kezdeményezések. A sportért felelős kormányhivatal egy tavalyi jelentése szerint a kínai fiatalok nem mozognak eleget, az elhízottak aránya évről évre nő. A hivatalos statisztikák szerint a kínai városokban ma a 8 és 12 év közötti fiatalok 15 százaléka túlsúlyos, kövérnek további 8 százalékuk számít. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a 15 év feletti lakosság 38 százaléka túlsúlyos.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X