nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Könyvtárfejlesztés Magyarországon uniós pénzből

Uniós pályázat keretében csaknem százmillió forintot nyert egy könyvtári konzorcium Csongrád megyében.

MTI | 2010. szeptember 9.
|  

A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár vezetésével a hét bibliotéka együttes pályázatával infrastruktúra-fejlesztésre, szoftverbeszerzésre nyílt lehetőség – mondta el sajtótájékoztatóján a szegedi intézmény általános igazgatóhelyettese csütörtökön.

Sikaláné Sánta Ildikó kifejtette: a Somogyi könyvtár mellett a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtár, az Algyői Faluház, Könyvtár és Tájház, a szintén szegedi Bibliotéka Egyesület Könyvtára, valamint a mórahalmi, kisteleki és a mindszenti könyvtár vett részt a munkában.

A pályázat több mint 96 millió forintot jelentett összesen a tagoknak. Ez infrastruktúra-fejlesztésre, szoftverek beszerzésére és kisebb felújításokra volt használható.

Az infrastruktúra-fejlesztés keretében konzorciumi szinten több mint száz számítógépet vásároltak hat szerverrel. Ebből három nagy teljesítményű, melyeken megyei szintű adatbázisok futnak majd. A számítógépek fele munkaállomás, másik felét a látogatók használhatják. A szoftverekre fordítandó összegből létrehoztak egy közös lekérdező felületet.

A Somogyi könyvtárban a felújításra fordítható pénzből egy új közösségi teret alakítottak ki a régi ruhatár helyén, ami az alagsorba költözött. Emellett a mozgáskorlátozottak könyvtárhasználatának segítésére egy elektromos ajtót építettek be a hátsó, földszinti bejáratnál és kialakítottak számukra egy külön mosdót is.

Az olvasók a felújításokon túl találkozhatnak az új számítógépekkel és három érintőképernyős tájékoztató konzollal is. Ezeken egyrészt közhasznú információkat érhetnek el, másrészt pedig teljes tartalmakat, azaz régi könyveket tudnak segítségükkel olvasni.

A projekt megvalósítása befejeződött, végleges lezárása pedig néhány hónapon belül megtörténik- tette hozzá az igazgató-helyettes.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X