nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A posztod nem marad észrevétlen
Kinyomtatni az internetet?

Új hetilap jelent meg a piacon POSZT címmel. A lap az interneten megjelent írásokból közöl szerkesztett és rövidített válogatást egy hét eseményeihez kapcsolódva. Belekukkantottunk az első lapszámba.

nyest.hu | 2013. szeptember 18.
|  

2013. szeptember elején jelent meg a POSZT című hetilap első száma. A szlogen szerint azoknak kíván szólni, „akik még használják az eszüket”. De mi szükség lehet manapság egy újabb nyomtatott lapra, amikor egyre inkább az internetről tájékozódunk? Ráadásul a nyomtatott hetilapok rendre azzal a problémával küzdenek, hogy nem tudnak kellő példányszámot eladni – részben éppen az internetes megjelenések miatt. Az új lap nem ezeknek a tényeknek a figyelmen kívül hagyásával, hanem éppen ellenkezőleg, ezeknek a felismerésével jött létre. Ez a hetilap ugyanis nem a nyomtatásban megjelent lapszámokat rakja fel a netre, hanem az interneten – nagyobb és kisebb hírportálokon, blogokon –  már megjelent írásokat összeválogatva nyomtatja ki őket...

Érdekes ötlet „kinyomtatni az internetet”, annál is inkább, mivel ma már tényleg semmi akadálya annak, hogy magunkkal vigyük, és akár a buszon, a villamoson olvasni tudjuk a napi sajtót. Egy okostelefon internet-előfizetéssel hosszú távon még mindig kifizetődőbb, mint egy hetilap-előfizetés. A dolognak persze nem is ez a lényege, hanem az – ahogyan Weyer Balázs főszerkesztő beköszöntőjében fogalmaz –, hogy ebben a lapban egy helyen, nyomtatva találjuk meg mindazt, amit érdemes elolvasnunk.

A POSZT tehát minőségi és mélységi válogatás kíván lenni az egy hét alatt az internetes médiában termelt szövegekből. Az első lapszám ismeretében a válogatás sokoldalú: a médiapartnerekként feltüntetett internetes orgánumok mellett több kisebb blogról is válogat. Persze becsapjuk magunkat, ha azt hisszük, hogy ezzel tényleg átfogó képet kaphatunk a hét fontosabb ügyeivel kapcsolatos álláspontokról. (Ilyen „átfogó kép” valószínűleg nincs is, csupán illúzió.) Minden esetre tágulhat a látókörünk, ha olyan orgánumok írásaival találkozunk, amelyekre a neten a legritkább esetben kattintanánk rá. Azzal sem árt tisztában lennünk, hogy a válogatás nyilvánvalóan a válogató értékpreferenciáit, helyzetértékelését, érdeklődését tükrözi. Ez is teljesen természetes: akik tehát használják az eszüket, azok a POSZT írásait éppoly kritikai hozzáállással olvassák majd, mint más sajtótermékekéit.

Az első szám címlapja
Az első szám címlapja
(Forrás: mmonline.hu)

Közelebbről megnézve az első lapszámot, azt látjuk, hogy három nagyobb egységbe tömörülnek az újraközölt cikkek (illetve a rovatok – bár azt még nem tudjuk, ezek mennyire lesznek állandóak): a belföldi közélet-politika eseményei, a külföldi, külpolitikai események és a kulturális események köré. A lap egy-egy, a héten fontos témához válogat írásokat a különböző internetes médiumokból. Természetesen a cikkeket szerkesztve, rövidítve és a nyomtatott formához igazítva közli. Minden esetben megadja a cikk forrását; a nagyobb cikkeknél az URL-t is megtaláljuk, ami nagyon korrekt, de meglehetősen vicces – már ha a praktikus oldalát nézzük a dolognak.

Olvasás közben arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire alakítható ki teljes, átfogó kép a cikkrészletek alapján, illetve, hogy mennyire alakul ki párbeszéd az egymás mellé helyezett írások között. Tapasztalatunk szerint az utóbbi nagyjából megvalósul, míg az előbbi nem teljesen. Számunkra hiányzott a témákkal kapcsolatos alapvető tények tisztázása – akár vázlatpontokban. Ha valóban meg szeretnénk ítélni a POSZT által egymás mellé tett álláspontokat, elemzéseket, megfogalmazásokat, akkor valamihez viszonyítanunk kell. A viszonyítási pontot most a hetilap a saját tájékozottságunkra bízza. Viszont az egymás melletti cikkek már jól kiegészítik és értelmezik egymást. (Akár érdekes sajtóelemzésekre is alkalmat adhat majd a POSZT.)

A szerkesztők a szövegeket rövidítve és a nyomtatott formához igazítva közlik. A linkek, a galériák, a videók tehát mindenképp áldozatul esnek a nyomtatásnak, és persze a képek minősége is. A rövidített szövegek érthetőek, bár az mindenképp zavaró, hogy jelölve van bennük, hogy hol lettek megvágva. Úgy tűnik, mintha nem lenne eldöntve, hogy ezek a cikkek önállóan léteznek-e vagy idézetek. Mindenképp jobb lenne, ha a jövőben az önálló cikkek lennének többségben. A különböző források is néha nyomot hagynak a szövegen: találtunk például néhány hasábban kalapos ô-t és û-t...

Az első lapszámban két saját anyag szerepelt: D. Tóth Kriszta interjúja Szepesi Nikolettel, az Én, a szexmániás című könyv szerzőjével. Ezen kívül az utolsó oldalon, a Hiszekegy című rovatban Dr. Horváth János, a parlament korelnöke válaszol egy-egy mondatban arra, hogy miben hisz. A lapnak tehát vannak saját, egyedi tartalmai is.

A második lapszám címlapja
A második lapszám címlapja
(Forrás: posztmagazin.hu)

Az első szám óta már megjelent a második is, és ezen a héten csütörtökön várható a következő. Mindenképp érdemes belenézni, hogy a POSZT mit tartott fontosnak az elmúlt hétből. Arról nem is beszélve, hogy 495 forintért elég sok oldalt kapunk teleírva.

További információ

A POSZT honlapja

A POSZT Facebook-oldala

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X