nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kigyógyulni nem, együttélni igen!

Különleges problémára különleges tanterv - Nagy-Britanniában már felismerték, a dadogó gyerekeknek speciális oktatásra van szükségük.

nyest.hu | 2009. október 22.
|  

„Ez nem olyasmi, amit az ember elkaphat, nem is olyasmi, amiből kigyógyulhatna” – nyilatkozta a dadogásról Ed Balls, a brit oktatásügyi miniszter. „Meg kell tanulni együttélni vele.”

A brit politikus szavai aligha megalapozatlanok – hiszen a saját személyes tapasztalatait is felhasználhatta a beszédéhez. Ed Balls ugyanis maga is küzdött, küzd a problémával. Nem csoda hát, ha külön is fontos neki a brit oktatási minisztérium egy friss kezdeményezése: a dadogós gyerekek számára kidolgozott speciális oktatási program.

A kormány egy új központ kiépítését is tervezi, ahol kifejezetten a dadogással küzdő gyerekekkel foglalkoznának – itt a diákok a számukra megfelelő oktatásban részesülhetnek. Ez igen nehezen vagy sehogy sem valósul meg a klasszikus oktatási rendszerben - olvasható az Independent cikkében.

Erről ad számot egy rövidfilm is, ami szintén nemrégen jelent meg Nagy-Britanniában. Ezeken a felvételeken dadogó gyerekek számolnak be a nehézségeikről. „Ha egy mondat közepén vagy, és nem bírják kivárni, amíg befejezed, vagy befejezik helyetted, vagy egész egyszerűen átveszik a szót” – mondja például egy kisdiák.

Az újonnan kidolgozott program sokat segíthet abban, hogy a dadogó gyerekekből ne frusztrált felnőttek legyenek, hanem olyanok, akik megtanulják kezelni a problémát, írja a lap. A szakértők szerint ugyanis a dadogó ember sürgetése az egyik legrosszabb megoldás – és kifejezetten frusztráló, depressziót okozó lehet.

Ed Balls úgy fogalmazott, a dadogók érdekében elhangzott beszédét elmondani különösen bonyolult feladat volt a számára – talán még nehezebb, mint a többit. A példája – és még számos újságíróé, színészé vagy politikusé - azonban azt mutatja, megfelelő segítség mellett nincs lehetetlen a dadogástól szenvedők számára.

Információ
X