nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ostoba és gonosz
Ki az a Charlie Hebdo?

A szerkesztőséget ért tegnapi támadás után ideje megtanulnunk, mit jelent a Charlie Hebdo, és honnan ered ez a név.

nyest.hu | 2015. január 8.
|  

Január 7-én délután 12 embert gyilkoltak meg terroristák egy párizsi szatirikus lap szerkesztőségében és környékén. A francia lap címe: Charlie Hebdo. Hogy kell kiejteni a lap nevét? És mit jelent a cím? – Ezekre a kérdésekre válaszolunk azok számára, akik nem tudnak franciául.

1. Hogyan ejtsük?

A Charlie-ban biztosan sokan ráismernek a névre; ennek a francia kiejtése nagyjából [sárli] – a franciák ugyanis nem [cs]-szerű hangot ejtenek a szó elején, mint az angolok, hanem [s]-t. A cím másik fele pedig azért trükkös, mert a franciák a legtöbb esetben nem ejtik a szó eleji h-t: így az ejtés [ebdo] és nem [hebdó]. A cím ejtése tehát körülbelül: [sárli ebdo].

2. Mit jelent a cím?

A Charlie nem szorul magyarázatra, ez egy személynév. Az hebdo pedig egyszerűen ’hetilap’ jelentésű francia szónak, az hebdomadaire-nek a rövidítése. A cím jelentése tehát : ’Heti Charlie’. Az hebdomadaire a latin hebdomadarius ’ua.’, illetve a hebdomas-ból ered, ami pedig az ógörög ’hetes szám, hét nap’ jelentésű szóra megy vissza.

Száz korbácsütés, ha nem röhögték magukat halálra
Száz korbácsütés, ha nem röhögték magukat halálra
(Forrás: gawker)

3. Honnan a név?

A lap őse egyébként nem is hetilap volt, hanem egy havonta megjelenő magazin, amelynek Hara-Kiri volt a címe. A Hara-Kiri 1960-ban indult, és egészen 1969-ig jelent meg ezzel a címmel havi rendszerességgel. 1969-től a szerkesztők elhatározták, hogy hetente jelentetik meg a lapot. Ebben az évben februártól májusig Hara-Kiri Hebdo címmel jelent meg, majd májustól L’Hebdo Hara-Kiri-ként jelent meg.

A lap állandó mottója a bête et méchant [bet é mésan] azt jelenti, hogy ’ostoba és gonosz’.

1970 őszén Charles de Gaulle Colombey-les-Deux-Églises-beli otthonában meghalt. Nyolc nappal később, 1970. november elsején pedig 146 ember (a legtöbben 17 és 30 év közötti fiatalok) veszítette életét a Club Cinq-Sept nevű szórakozóhelyen kiütött tűzben. A lap azon a héten ezzel a címlappal jelent meg:

Tragikus buli Colombey-ben. Egy ember meghalt
Tragikus buli Colombey-ben. Egy ember meghalt
(Forrás: http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--UB3ABdGr--/yj9fcwsfuxs41amoizhh.png)

A lap további történetének főbb állomásait elolvashatják az indexen, illetve a Wikipédián.

Ezután a lapot betiltották. A következő névváltoztatás már azzal a céllal történt, hogy a betiltás után is megjelenhessen a lap. Ekkortól jelenik meg Charlie Hebdo címmel. A névválasztást a Charlie Mensuel című havonta megjelenő komikus lap ihlette, amelynek neve Charlie Brown-ra utal. (A mensuel ’havi’-t jelent.) De a Charlie Hebdo címe persze a közelmúltban elhunyt elnök, Charles De Gaulle nevére is utal komikusan.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X