nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
10 görög legenda 3.
Ki alkotta meg a görög ábécét?

A mítoszok szerint Palamédész volt az, aki megalkotta a görög ábécét, ami aztán nagy karriert futott be...

nyest.hu | 2014. augusztus 26.
|  

Az ókori görögök kultúrájával és történelmével kapcsolatosan számos közismert történet él a fejünkben. Ezeknek egy részét már gyerekkorunkban halljuk, és bár a középiskolában néhány legendáról megtanuljuk, hogy nem egészen úgy igaz, ahogy az elterjedt, mégis probléma nélkül hivatkozunk a trójai falóra vagy éppen Homéroszra. Pedig az ő létezésük nem is olyan egyértelmű... Sorozatunkban tíz legendás görög történetet, tíz görög legendát mutatunk be a BBC összeállítása alapján. Az első részben a trójai falóról volt szó, aztán arról, hogy létezett-e valójában Homérosz. Most pedig lássuk, ki találta föl az ábécét!

A görög ábécének körülbelül a homéroszi eposzok lejegyzésének az idejére, tehát az időszámításunk előtti 9. század végére, 8. század elejére egységesen kialakult formája létezett. Ez első és legrégibb olyan ábécé, amely minden mással- és magánhangzót külön betűvel jelölt; összesen 24 jelből áll. Az ókori görögök a föníciaiaktól vették át, és ez lett az alapja például a latin írásrendszernek is. Egy szóval: nem jelentéktelen találmány. Kérdéses azonban, hogy igaz-e az a görög legenda, miszerint ezt az ábécét egyetlen embernek köszönhetjük.

A görög ábécé
A görög ábécé
(Forrás: Wikimedia Commons / Marsyas / GNU-FDL 1.2)

Mivel a föníciai ábécét viszonylag egységesen adaptálták, a görögök azt föltételezték, hogy volt egyetlen személy, akinek az ábécé átvételét köszönhették. A görög mitológia szerint Palamédész volt az, aki „föltalálta” a görög ábécét. Palamédész Agamemnón és Meneláosz unokatestvére volt. A monda szerint ő vette rá csellel a vonakodó Odüsszeuszt, hogy részt vegyen a trójai háborúban. Egyébként igazi polihisztor volt; az ábécé föltalálása mellett neki tulajdonítja a hagyomány a mértékek, a súlyok bevezetését, a kocka- és a drámajáték kitalálását, illetve a borvegyítés tudományát. Ezen kívül neki köszönhető állítólag az évek, hónapok, napok használatának elterjesztése, valamint annak fölfedezése, hogy hogyan navigálhatnak a tengeren az égitestek alapján.

A görög ábécé mitologikus eredeztetése a homályba vész. Az azonban biztos, hogy a görög betűk a mai geometrikus formájukat Püthagorasznak (ismertebb nevén Pitagorasznak) köszönhetik. Arról azonban, hogy a Pitagorasz-tételként ismert matematikai összefüggésnek valóban ő volt-e a felfedezője, csak legközelebb szólunk.

Forrás

How many Greek legends were really true?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 elfogyaszt 2014. augusztus 26. 11:18

Ennyi? A cikk kb. a kérdésfelvetésig jutott el... Ennél azért többet vártam a NYESTtől. A témáról sokkal több érdemi és érdekes információ olvasható, magyar nyelven is.

Információ
X