nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kétnyelvűsítették a buszpályudvart

Kétnyelvű – szlovák és magyar feliratú – tájékoztató plakátot helyeztek el a galántai autóbusz-pályaudvaron a hétvégén a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom aktivistái – közölte az MTI pozsonyi irodájával a szervezet hétfőn.

MTI | 2012. november 20.
|  

A civil szervezet tájékoztatása szerint az akcióra azért kerítettek sort, mert a pályaudvart fenntartó vállalat figyelmen kívül hagyta Galánta és vonzáskörzete nyelvi identitását és nem méltányolja ügyfelei igényeit. „Az önkéntesek által kihelyezett információs feliratok összhangban vannak a kisebbségi nyelvhasználati törvénnyel, ezért bízunk benne, hogy a helyi buszvállalat (SAD Dunaszerdahely) nemcsak elfogadja a kialakult helyzetet, de a jövőben maga is tesz a szlovák feliratok magyar nyelven történő kiegészítéséért”  olvasható a mozgalom közleményében.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom az elmúlt hónapok során már több hasonló kezdeményezéssel is előállt. A szervezet a nyelvi sokféleség tiszteletben tartásának elérését tűzte ki célul, valamint azt, hogy hasonló kezdeményezéseikkel felhívja a figyelmet arra, hogy a felvidéken még mindig kevés helyen élnek a kisebbségi nyelvhasználati törvény adta lehetőségekkel. A szervezet a közeljövőben több magyarlakta település autóbusz-pályaudvarainak fenntartóját is meg szeretné szólítani: segítsen a kétnyelvűség elvének gyakorlatba való átültetésében.

„Az ügy előmozdításának érdekében a hét folyamán felhívással fordulunk a magyarlakta városok buszpályaudvarait üzemeltető közlekedési vállalatokhoz, amelyben felhívjuk figyelmüket a Dél-Szlovákia-szerte tapasztalható rossz állapotokra. Felkérjük őket, hogy a párkányi, somorjai, galántai és immár a komáromi példák alapján vegyék ki részüket a kétnyelvűség elvének gyakorlatba ültetéséből”  közölte a szervezet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X