nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírásunk
Kérjük (ne) hagyják őrizetlenül értékeiket!

Erika küldött nekünk egy képet Szombathelyről, amely nemcsak helyesírási, de pragmatikai szempontból is érdekes.

nyest.hu | 2014. március 25.
|  

Mindennapi helyesírásunk című sorozatunkban olyan hétköznapi és nyilvános feliratokat, szövegeket gyűjtünk, amelyek az akadémiai helyesírástól eltérő írásmódúak. Mi úgy tapasztaljuk, szép számmal vannak ilyen szövegek; legutóbb például az állatbefogás veszélyességéről és egzotikusságáról olvashattunk, de volt már szó olyan parkolóról, amely mozgássérült. Most pedig végre egy mondattani jelenséggel kerülünk szembe...

Olvasónk, Erika küldte nekünk a következő képet Szombathelyről, egy áruház parkolójából. A képet két feliratot találunk; az egyik ez:

Kedves Vásárlók!

Kérjük ne hagyják őrizetlenül értékeiket autóikban!

A másik pedig ez:

Kedves vevőnk!

Kérjük, hagyja bevásárlótáskáját a gépjárművében!

Ember legyen a talán, aki össze nem zavarodik...

Kérjük (ne) hagyják őrizetlenül értékeiket!
Forrás: nyest.hu

A nyelvhasználat vizsgálatával foglalkozó tudomány, a pragmatika egyik alapelve szerint az értelmes kommunikációt az együttműködés teszi lehetővé. Ezek a feliratok az együttműködési alapelvnek is jól föladják a leckét: most akkor benne hagyjuk az autóban (őrizetlenül) vagy ne hagyjuk benne?

A filológus hajlamú olvasóknak biztos rögtön föltűnt, hogy a két felirat nem egy szerzőtől származhat. Erről árulkodnak a helyesírási különbségek. Az első instrukcióban a megszólítottak nagy kezdőbetűvel szerepelnek, míg a második mondatból a kérjük után kimarad egy vessző. Az ilyen szerkezetekben gyakran kimarad a hogy, és így könnyebben kifelejtődik a vessző si a két tagmondat határáról, hiszen nem is látható jól, hogy két tagmondat van: Kérjük, [hogy] ne hagyják őrizetlenül értékeiket autóikban!  A második felirat készítője a vesszőt nem hagyja ki, viszont a megszólítottakat nem írja nagy kezdőbetűvel.

Az is gyanítható, hogy a későbbi felirat készítője nem olvasta el figyelmesen az előbb készült feliratot. Ha azonban azt képzeljük, hogy a két felirat egyszerre érvényes, akkor arra a következtetésre kell jutnunk – az együttműködő kommunikáció értelmében –, hogy az értékeket magunkkal kell vinnünk, de a bevásárlótáskánkat az autóban kell hagynunk. Ez csak egyetlen, a világról való tudásunknak ellentmondó információt tartalmaz: a bevásárlótáskánkban nem lehetnek értékek, illetve az értékeinket nem tarthatjuk bevásárlótáskában...

Mi csak a nyelvi elemzéssel szolgálhattunk, a döntést olvasóinkra bízzuk!

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 HeKa 2014. április 24. 08:58

Nem tudom, hogy milyen áruházról lehet szó, de én úgy értelmezném, hogy a bevásárlótáska arra utal, amit máshol vettek, és azt nyilván nem szerencsés bevinni egy másik üzletbe. Az más kérdés, hogy az is értéknek minősülhet... :)

2 Erdeklodo4102 2014. március 25. 09:04

Azért egy 99 forintos bevásárlótáskát értéknek nevezni...

1 Janika 2014. március 25. 08:39

Nincs itt semmi ellentmondás. Lehet érték az autóban, sőt még a bevásarlotaskaban is, viszont őrizni kell.

Információ
X