nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Képeket csinál az agyunk a szavakból

Egy új kutatás azt mutatta meg, hogy az agyunk a fiktív szavakat is képekként tárolja.

nyest.hu | 2015. március 30.
|  

Amikor ön ezeket a sorokat olvassa, az agyában a szavak képekként jelennek meg. Az alábbi felvételen éppen az a terület látszik, amely aktiválódik akkor, amikor olvasunk:

A szavak betűi képekként jelennek meg a piros keretbe foglalt agyatrületen
A szavak betűi képekként jelennek meg a piros keretbe foglalt agyatrületen
(Forrás: sciencenews.org)

A kísérletben önkénteseknek kellett megtanulniuk fiktív (nem létező) szavakat. A tanulás előtt és után is készítettek képeket az agyukról. A felvételek azt mutatták, hogy miután a résztvevők megtanulták az ismeretlen szavakat, ugyanaz az agyterület aktiválódik, mint az ismert szavak esetén. Ez a szavak vizuális formáját tartalmazó terület az agy bal hátulsó felében található. Fiktív szavak esetén tehát ugyanúgy szóképek aktiválódnak az agyunkban, mint amikor ismert nyelvű szöveget olvasunk.

A kutatás eredményeiről a Journal of Neuroscience számolt be. Az újabb eredmények megerősítik azokat a korábbi kutatásokat, amelyek azt mutatták, hogy ez az agyterület a szavakból képeket állít elő, és így tárolja őket. Az új eredmények segíthetik azokat a kutatásokat, amelyek az olvasási nehézségekkel küzdők terápiás lehetőségeivel foglalkoznak.

Forrás

The brain sees words, even nonsense ones, as pictures

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Krizsa 2015. március 30. 11:44

A HÁZ-nak Eurázsiában háromféle ősi 'építészeti' megoldása volt:

1. KT váz A finn KOTA (kat-kat) szétvagdalt és összekötözött ágakból, nádból, esetleg állati csontokból készülő sátorféle. Fejlettebb formája a kárpát-medencei, már be is tapasztott - paticsház. A finnugor nyelvészet származtatása tehát: kota = ház, minden amatőrizmust felülmúl. Szal ostobaság.

2. HS/Sz-HZ váz. Az ind és a magyar nyelv(ek)ben ismert "ház", az BEFED, mint a hó. Falait fel-HÚZ-zák és HAZA mennek bele.

3. Ahol nem (mindig) volt hó, ott barlanglakások, és ennek mintájára később földbe vájt lakhelyek voltak. A héber bájit = ház. Akár a természet vájta ki, akár az ember, ez a VÁJT lakóhely.

***

A finn kota agyi képe tehát tehát NEM befedő, nem is vájt, hanem kötözött (akár lakóját is a lakóhelyhez "kötöző") dolog.

Számtalan ind nyelvben és a magyarban is a HÁZA, HAZA az, ami befed, megvéd. Az ősi kép az agyunkban: befed, mint a hó.

A KM barlanglakó be-BÚJT a VÁJ-atba. A közel-keleti protohéber nyelvűek ugyanezt tették: vagy barlangban, vagy földbevájt házakban laktak. Az agy vájatot, lyukat, bebújást "lát".

1 mederi 2015. március 30. 10:45

Érdekes cikk.

Nem véletlenül léteznek olyan szavaink, hogy "képzelni, képesnek lenni, képzettársítás, stb.", ha az agyunk képekben képes tárolni szavakat..

Szerintem elég könnyű volna meghatározni, hogy mik a leggyakoribb -civilizációkhoz köthető- "képzettársítások", amiket az agy a megtanult és értelmezett szavakhoz rendel hozzá. Gondolom egy amazóniai ősi életmódot folytató ember képzete pl. amit az "evés" (alap funkciós tevékenység) kapcsán lerajzolna, nem sokban térne el más civilizációkban élő társaiétól..

A "ház" szóhoz, ami számára egy nagyon átmeneti építmény, már bizonyára nagyon eltérő ábrázolása volna az eltérő (fejlettebb) kulturákban élőkétől..

Jó "kis kutatási téma" lehet a különböző területeken dolgozó tudósok számára..:)

Információ
X